Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rețeaua de trenuri din Franța, paralizată în urma unor atacuri la scară largă, în ziua deschiderii oficiale a JO 2024

Rețeaua de trenuri de mare viteză din Franța este paralizată, în urma unor atacuri de mai multe tipuri, în special de incendii. Anunțul a fost făcut chiar de operatorul feroviar francez SNCF.

Rețeaua de trenuri din Franța, paralizată în urma unor atacuri la scară largă

Actele de vandalism au dus la întreruperea transporturilor în sistem. Evenimentele au loc cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat, pentru Deutsche Welle, că atacurile "se referă, pe moment, la incendieri" ale unor instalații feroviare, ceea ce "a făcut ca un număr semnificativ de trenuri să fie redirecționate sau anulate vineri dimineață", pe parcursul reparațiilor.

"Îi rugăm pe toți călătorii care pot face acest lucru să-și amâne călătoria și să nu meargă la gară", a precizat SNCF pe rețelele de socializare. În jur de 800.000 de călători au avut de suferit.

O sursă apropiată investigatorilor susține că atacurile sunt "acte coordonate de sabotaj", conform AFP. Atacurile au afectat liniile de mare viteză din partea atlantică, adică de vest (Paris - Bordeaux), dar și în nord (Paris - Lille) și est (Paris - Strasbourg). Circulația pe linia de mare viteză dintre Lille și Paris a fost întreruptă de la ora locală 5:15, după “un act de vandalism în zona Arras”.

Liniile de tren din sud-est nu au fost afectate pentru că "a fost dejucat un act de sabotaj" pe liniile care duc spre Lyon și spre Marea Mediterană, în sud.

"Este un atac uriaș, la scară largă, pentru a paraliza rețeaua de TGV. SNCF a fost victima mai multor acte rău intenționate și simultane în timpul nopții. Atacurile prin incendiere au fost declanșate pentru a deteriora instalațiile noastre", a precizat SNCF, potrivit sursei citate.

Operatorul căilor ferate susține că transporturile au fost "grav perturbate”, iar situația va persista până în weekend, când se speră că vor fi finalizate reparațiile. Multe trenuri au fost deviate. SNCF spune că pasagerii vor primi înapoi banii pe care i-au plătit pentru bilete.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sunt perturbate și serviciile Eurostar, care leagă Parisul de Londra

Au fost perturbate și serviciile feroviare Eurostar, cele care leagă Parisul de Londra, pe sub Canalul Mânecii, după cum a anunțat chiar Eurostar. Au rezultat mai multe curse anulate și timpi de călătorie mai lungi.

"Din cauza actelor rău intenționate și coordonate din Franța, care afectează linia de mare viteză dintre Paris și Lille, toate trenurile de mare viteză care merg și vin din Paris sunt deviate prin linia clasică, astăzi, vineri, 26 iulie. Acest aspect face ca durata călătoriei să fie prelungită cu aproximativ o oră și jumătate. Unele trenuri au fost anulate", se arată în comunicatul Eurostar.

Ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, a reacționat, într-o postare pe rețelele de socializare, că el "condamnă ferm aceste incidente de natură penală", și că SNCF lucrează la restabilirea traficului. Până atunci, mai multe trenuri TGV nu vor circula "în zilele următoare."

"Noaptea trecută, mai multe linii TGV au fost vizate de acte de sabotaj coordonate, care vor provoca perturbări majore ale traficului până la sfârșitul săptămânii. Condamn cu fermitate aceste acte criminale, care vor pune în pericol plecările în vacanță ale multor francezi. Mulțumesc mult echipelor SNCF care lucrează din greu pentru a restabili condițiile de trafic cât mai repede posibil”, a postat ministrul.

Șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a declarat că va trimite întăriri în gările supraaglomerate, potrivit radio France Info.

Ministrul Sportului, Amélie Oudéa-Castera, a spus că autoritățile lucrează pentru "evaluarea impactului asupra călătorilor, sportivilor și pentru a asigura transportul tuturor delegațiilor la locurile de competiție. Să acționezi împotriva Jocurilor înseamnă să acționezi împotriva Franței, împotriva propriei tabere, împotriva țării tale". Ea susține că încă nu au fost identificați autorii acestor atacuri.

În gara Montparnasse din Paris, au fost anunțate întârzieri de la 30 de minute până la aproape două ore.

"Traficul normal este de așteptat să se reia luni, 29 iulie", este mesajul de pe indicatoarele din gară.

Președintele companiei de căi ferate franceze, Jean Pierre Farandou, spune că atacatorii "au declanșat incendii în conductele care găzduiesc mai multe cabluri de fibră optică, vitală în transmiterea de informații de siguranță pentru conductori. Este un număr foarte mare de cabluri în acele pachete. Trebuie să le reparăm unul câte unul. Este o operațiune manuală care necesită sute de muncitori".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE