Campania de vaccinare antigripală a început în toată țara. Medicii de familie eliberează deja rețete pentru persoanele care fac parte din categoriile de risc. Acestea au dreptul să primească serul gratuit. Din cauza unor probleme tehnice, serul nu poate fi eliberat pe rețetă, încă, în toate farmaciile.
Ioan Mureșan, medic primar medicină de familie: ”Oamenii încep să vină pentru a-și ridica rețeta. Adulții de la 19 ani până la 65 de ani cu boli cronice au dreptul la gratuitate. Ceilalți, de la 45 la 65 de ani au compensate 50%, iar peste 65 de ani au din nou gratuitate, indiferent dacă au sau nu boli cronice.”
Ioana Mateescu, farmacistă: ”Medicul decide dacă pacientul este eligibil pentru o rețetă compensată sau gratuită în funcție de niște criterii care au fost aprobate chiar anul acesta. În principiu, gratuitatea este adresată pacienților cu risc, cu boli cronice, pacienților cu vârsta peste 65 de ani și copiilor.”
Cine se poate vaccina gratuit
- Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;
- Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 35 de luni;
- Gravidele;
- Medicii, cadre sanitare medii și personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;
- Persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
- Toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani
Pentru restul populației, serul este disponibil contra cost în farmacii, iar prețul este de aproximativ 68 de lei.
Ioana Mateescu, farmacistă: ”Se recomandă ca undeva în luna octombrie să se facă imunizarea, tocmai pentru că durează aproximativ două săptămâni ca organismul să ajungă la numărul de anticorpi necesari să fie eficient și pentru a prinde sezonul rece când sunt cele mai multe cazuri de îmbolnăviri.”
Imunizarea poate fi făcută gratuit la medicul de familie, cât și în farmaciile incluse în program, dar contra cost.
Din cauza problemelor legate de înregistrarea în sistemul informatic al Casei de Asigurări, va mai dura câteva zile până când sistemul va fi complet funcțional, iar vaccinul va putea fi eliberat gratuit. Vaccinurile existente la noi sunt tetravalente, cu alte cuvinte cuprind patru tulpini ale virusului gripal, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Sunt tulpinile care au cel mai mare potențial să devină contagioase în sezonul virozelor.