Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A crescut comerțul ilegal de țigarete. Care este motivul

Chiar dacă fumatul este tot mai restricționat în Europa, comerțul ilegal de țigarete a crescut anul trecut în spațiul comunitar. Aproximativ 4% a fost creșterea în 2021 față de anul precedent. Principala sursă a creșterii alarmante a fost producția de țigarete contrafăcute.

Sunt peste 1 miliard de fumători în toată lumea. Iar cifra este neschimbată din 2000 până în prezent, chiar dacă OMS a lansat o serie de programe de avertizare asupra riscurilor la care se expun oamenii.

Însă la fel de mari sunt riscurile consumului ilicit de țigarete. Produsele contrafăcute reprezintă una dintre principalele probleme, se arat într-un studiu. Este vorba despre o creștere cu aproximativ o treime din totalul țigaretelor comercializate ilicit pe teritoriul Uniunii Europene.

Produsele contrafăcute

”Cred, de asemenea, că impactul economic al comerțului ilicit în Uniunea Europeană este semnificativ. Produce guvernelor pagube de miliarde de euro în fiecare an. Este un lucru pe care și oamenii îl conștientizează. Peste o treime dintre respondenții studiului au spus că au auzit sau au văzut recent ceva despre comețul ilicit. Și, de asemenea, avem două treimi dintre respondenți care s-au declarat îngrijorați de produsele contrafăcute”, spune William Stewart, fondator al unei companii de studii de piață.

Cifrele în creștere sunt un semnal de alarmă atât pentru producători cât și pentru statele unde comerțul ilicit a crescut în ultimii ani. Pe lângă taxele care nu mai sunt încasate de statele unde comerțul ilicit este în creștere, autorii studiului încearcă să ofere și soluții pentru cei care vor să scape de acest viciu.

Alternative la viciu

”Nu este realist să ne gândim că într-o țară ca România, unde 30% din populația adultă fumează, oamenii își vor schimba acest obicei pocnind din degete. Este foarte importantă abilitatea de a oferi fumătorilor o cale de ieșire, una legală, facilă, pe care să și-o poată permite. De asemenea trebuie să fie o metodă pe care consumatorii o vor accepta, astfel încăt să poată lăsa acest viciu în urmă”, arată Grégoire Verdeaux, reprezentant al unei companii de țigarete.

Studiul a fost realizat în 13 state membre ale Uniunii și scoate la lumina problemele legate de producția și consumul ilicit de țigarete. In Romania, piata neagra este la 7.9%, conform celor mai recente date Novel, date pentru luna septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE