Un grup nou de reflecție maghiar, care promite să "zguduie dezbaterea europeană" a apărut pe scena politică a Uniunii Europene. Think tank-ul insistă că este independent, deși primește fonduri de la guvernul condus de Viktor Orban.
Principalul obiectiv al MCC Brussels (Mathias Corvinus Collegium) "este de a oferi o narațiune alternativă" de cea oferită de bula UE care, în opinia sa, "tinde să fie foarte conformistă și... să creeze o bulă împotriva opiniilor diferite", a declarat Frank Füredi, directorul executiv al think tank-ului, pentru Euronews.
Criticii spun însă că think tank-ul a fost creat pentru a promova viziunea premierului maghiar asupra Europei.
Evenimentul de lansare a avut loc săptămâna aceasta la Atomium, o clădire emblematică din Bruxelles, care, potrivit liderilor organizației, este situată în afara centrului orașului și a bulei UE.
În schimb, centrul orașului Bruxelles poate fi văzut prin fereastra podului clădirii, care se află, de asemenea, deasupra atracției Mini-Europa, unde pot fi văzute replici în miniatură ale unora dintre cele mai faimoase clădiri și monumente ale blocului comunitar, de la Turnul Eiffel și Zidul Berlinului până la Fontana di Trevi din Roma și Catedrala din Santiago de Compostela.
"Cred că este o încercare autentică de a amplifica punctele de vedere ale guvernului maghiar la Bruxelles", a declarat Zsuzsanna Vegh, cercetător asociat la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), un alt think tank european.
"Nu cred că este o încercare autentică de a se angaja în vreo discuție constructivă, colaborativă și deliberativă, obișnuită în cercurile europene. Nu acesta este modul în care funcționează acest guvern", mai spune aceasta.
'Complet afiliat la guvernul Orban'
Există, în linii mari, două tipuri de think tank-uri.
Există cele care sunt afiliate la ministerele de Externe, care sunt folosite de guverne precum centre de cercetare pentru politici publice, și există cele private, care se finanțează în mare parte prin realizarea de proiecte individuale pentru instituții internaționale sau guverne.
Niciunul nu este mai bun decât celălalt și ambele sunt necesare, dar "cel mai important lucru pentru aceste organizații, în general, este să fie transparente în ceea ce privește modul în care sunt finanțate și modul în care sunt afiliate", a declarat Camino Mortera-Martinez, șefa biroului din Bruxelles al Centrului pentru Reforme Europene (CER), un grup de reflecție privat.
MCC Bruxelles este "un think tank care este total și complet afiliat guvernului Orban și despre care presupune că s-a extins la Bruxelles pentru a-i promova agenda și pentru a căuta idei pe care să le transmită la Budapesta", a mai spus ea.
Dar un think tank afiliat guvernului maghiar la Bruxelles nu este, pentru aceasta, o problemă, atât timp cât se identifică clar ca atare.
"Dacă știi dinainte că ai de-a face cu o organizație sponsorizată de Orban, dacă știi tipul de limite pe care să le impui atunci când te asociezi cu acest tip de organizație, atunci care este problema?", mai spune Camino Mortera-Martinez.
"De foarte mult timp discutăm cu britanicii despre Brexit într-un mod care sfidează orice logică și nimeni nu spune «oh, Doamne, britanicii sunt oribili pentru că își împărtășesc viziunile la Bruxelles»", a adăugat ea.
Aceasta salută think tank-ul, în speranța că va deschide o linie de comunicare cu Budapesta.
Nu ne spune nimeni ce să facem
MCC este o entitate bine cunoscută în țara sa de origine, cu un scop în mare parte educațional.
MCC oferă programe extracuriculare pentru copiii din învățământul primar, secundar și terțiar. Aproximativ 6.000 de elevi, din 24 de centre de formare repartizate în Ungaria și România, beneficiază de aceste cursuri. Organizația include, de asemenea, un centru de informare, precum și o editură.
Are statutul de organizație publică și clamează că este independentă
Cu toate acestea, organizația a primit o "finanțare uriașă, în jur de 1,5 miliarde de euro din partea statului maghiar", atunci când și-a obținut noul statut, în urmă cu câțiva ani, a declarat pentru Euronews Dr. Balázs Orbán, președintele Consiliului de Administrație al MCC. Președinte care este, de asemenea, consilierul politic al premierului Viktor Orbán.
Această finanțare acordată de guvern includea și proprietăți imobiliare, precum și participații de 10% în compania de stat de petrol și gaze MOL și în compania farmaceutică și de biotehnologie Gedeon Richter.
De asemenea, a primit sprijin în timpul pandemiei COVID-19 prin intermediul programului de redresare a țării.
"În prezent, Guvernul ne oferă sprijin pentru proiecte de infrastructură, pentru că avem centre care sutn încă în construcție", a declarat Orbán.
"Dar, în general, suntem independenți, așa că nimeni ne spune ce să facem", a mai spus el.
"Nu spun că din perspectiva valorilor suntem total neutri, dar nu suntem un organism politic. Și cred că acest tip de activitate nu are legătură cu politica. Este o poziționare ce ține de strategie națională".
Vegh subliniază totuși că președintele MCC este atât "directorul departamentului politic al premierului Orban, cât și unul dintre cei mai apropiați consilieri, pe chestiuni ideologice".
Lipsa de comunicare Budapesta-Bruxelles
Între Budapesta și Comisia Europeană de la Bruxelles nu a existat prea multă bună înțelegere.
De ani de zile, Executivul UE a criticat guvernul de dreapta al lui Viktor Orbán pentru reformele care au slăbit independența sistemului judiciar și a mass-mediei și au afectat drepturile minorităților, inclusiv ale femeilor, ale comunității LGBTQI și ale solicitanților de azil.
Deși dreptatea aparține Bruxelles-ului, normele UE favorizează Budapesta, în special necesitatea votului în unanimitate în anumite chestiuni, inclusiv în domeniul bugetului și al afacerilor externe, instrument care a oferit între timp Budapestei puterea de a bloca anumite politici pentru a obține concesii și fonduri europene.
De asemenea, în plan intern, Budapesta s-a bazat în mare măsură pe linia des folosită de guvernele de pretutindeni din UE, conform căreia problemele sale sunt cauzate de Bruxelles
Pentru cercetători, această lipsă de dorință a Ungariei de a fi ancorată în chestiunile de la nivel european este de neînțeles.
"Toate discuțiile au loc fără ca Ungaria sau Polonia să fie prezente în sală și, în calitate de cercetător care lucrează pe probleme de stat de drept și migrație, am avut multe, multe probleme pentru a implica guvernele celor două în discuții", a declarat Mortera-Martinez.
"Și am avut multe, multe dificultăți în a-i face pe alții să accepte un reprezentant maghiar sau polonez în discuții. Așadar, există o lipsă totală de comunicare între cele două părți ale dezbaterilor și cred că acest lucru nu este în beneficiul nimănui", a adăugat ea.
Un think tank apărut strategic la momentul potrivit
Grupul de reflecție apare în contextul în care conflictul de uzură dintre Budapesta și Bruxelles a atins un nou nivel în acest an.
Confruntată cu lipsa de reacție și acțiune a Ungariei, în ciuda hotărârilor judecătorești, Comisia Europeană a venit cu un nou instrument, mecanismul statului de drept, pentru a merge direct după banii pe care îi dă Budapestei și despre care spune că Orbán îi folosește în mod abuziv, îndreptându-i către aliați.
În septembrie, Comisia și-a dus amenințarea cu un pas mai departe, propunând să nu mai acorde fonduri UE în valoare de 7,5 miliarde de euro, dacă Budapesta nu se implică serios în reformele de combatere a corupției și a problemelor legate de statul de drept.
De atunci, Orban a lansat o așa-zisă consultare națională pe Twitter privind "sancțiunile Bruxelles-ului" împotriva Rusiei și acum a lansat acest nou think tank.
"Ceea ce caută este să își integreze opiniile și prin acestea să influențeze dezbaterea europeană într-o direcție suveranistă, conservatoare din punct de vedere socio-cultural și să caute legitimitate prin aducerea la bord a unor intelectuali care sunt considerați credibili în Europa", a declarat Vegh de la ECFR.
"Cred că strategic s-a sincronizat foarte bine pentru următoarele alegeri europene, din 2024, ceea ce îi oferă suficient spațiu de manevră pentru a-și construi o prezență la nivelul UE. Și da, pe termen mai scurt, în mod clar, faptul că Executivul de la Bruxelles sugerează sancțiuni financiare împotriva guvernului ungar îi oferă acestuia un stimul suplimentar pentru a-și prezenta propria narațiune și a încerca să modeleze dezbaterea", a mai spus Vegh.
Nu banii ar fi miezul discordiei
Această legătură între fondurile UE și lansarea think tank-ului este respinsă de Balázs Orbán.
"Dacă cineva crede că noi, ungurii, avem o singură problemă cu Bruxelles-ul și că această singură problemă sunt banii, atunci este o neînțelegere. Noi avem o mulțime de probleme cu Bruxelles-ul: banii, războiul, sancțiunile, acordul global privind impozitarea, migrația în general, identitatea de gen, sistemul judiciar și viitorul Europei și multe altele", a explicat el.
Potrivit acestuia, lansarea vine de pe o poziție de forță: Viktor Orbán a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, Italia a ales un guvern de extremă-dreapta în septembrie, republicanii din SUA au preluat controlul Camerei Reprezentanților de la democrați, iar relațiile cu Polonia, deteriorate de poziția Ungariei față de războiul Rusiei din Ucraina, sunt, se pare, pe cale de a se redresa.
"Poziția noastră internațională față de Occident este mai sigură decât era în urmă cu șase luni și cred că, din moment ce Europa se prăbușește, alegătorii vor căuta alternative politice sau vor convinge așa-zisele partide politice tradiționale să își schimbe politicile.
"Actuala gestionare defectuoasă a situației de criză sprijină viziunile alternative despre Europa și, evident, Ungaria oferă o viziune alternativă pentru Europa", a mai spus Balázs Orbán.
MCC Bruxelles "este doar începutul", a întărit acesta.