Peste 50 de lideri mondiali, inclusiv regele Charles al III-lea, se vor alătura luni, în sudul Poloniei, unui grup din ce în ce mai restrâns de supraviețuitori ai lagărelor de concentrare naziste, pentru a comemora cea de-a 80-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz de către Armata Roșie. La Auschwitz au fost uciși peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei.
Ziua de ceremonii solemne, umbrită de reapariția ultra-naționalismului în Germania și în alte câteva țări europene, va avea loc în apropierea unei foste camere de gazare și a unui crematoriu din orașul polonez Oswiecim, al cărui nume a fost germanizat în Auschwitz în timpul ocupației hitleriste a Poloniei din 1939-1945.
Comemorarea va începe luni dimineață cu depunerea de coroane de flori pe Zidul Morții de către supraviețuitorii de la Auschwitz. Zidul, situat într-o curte interioară, este locul unde prizonierii au fost executați de gărzile SS, urmele de gloanțe fiind vizibile și astăzi.
- Corespondență din Polonia, lagărul Auschwitz-Birkenau: ”Trauma Holocaustului, transmisă din generație în generație”/ 2 august - Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor
- Mărturii despre Holocaust. Herman Berkovits, medicul cu origini maramureșene al premierului israelian Netanyanu: Mama mea a fost la Auschwitz
Auschwitz, lagărul morții
Autoritățile germane au înființat lagărul de concentrare de la Auschwitz în 1940, în orașul polonez Oswiecim, după invadarea Poloniei în 1939. La început a fost un lagăr pentru prizonierii polonezi, inclusiv preoți catolici și membri ai rezistenței clandestine poloneze. Mai târziu, germanii au înființat aproximativ 40 de lagăre în zonă. Cel mai infam este Birkenau, folosit pentru exterminarea în masă, în camere de gazare.
Cei care ajungeau la Birkenau erau aduși în trenuri folosite pentru transportul vitelor, fără ferestre. La infama rampă, naziștii îi selectau pe cei pe care îi puteau folosi la muncă forțată. Ceilalți - bătrâni, femei, copii și bebeluși - erau gazați imediat după sosire.
În total, germanii au ucis 6 milioane de evrei (aproximativ 2/3 din toți evreii din Europa) în timpul Holocaustului.
Eliberat de Armata Roșie
La 27 ianuarie 1945, trupele sovietice au sosit la porțile Auschwitz-ului și au găsit aici aproximativ 7.000 de prizonieri.
În acel moment, trupele aliate se deplasau prin Europa într-o serie de ofensive împotriva Germaniei. Trupele sovietice au eliberat pentru prima dată lagărul Majdanek de lângă Lublin, în iulie 1944, și au continuat să elibereze Auschwitz, Stutthof și altele.
Între timp, forțele americane și britanice au eliberat lagărele din vest, inclusiv Buchenwald, Dachau, Mauthausen, Bergen-Belsen.
Ziua eliberării lagărului a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Până la invazia Ucrainei în 2022, o delegație rusă a participat întotdeauna la ceremoniile de comemorare, dar în ultimii trei ani nu a mai fost invitată, o decizie a organizatorilor care a fost puternic criticată de Moscova.
Zvonurile privind posibila participare a premierului israelian Benjamin Netanyahu la ceremonii au stârnit, de asemenea, controverse.
Anul trecut, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, suspectat de crime împotriva umanității și crime de război.
La cererea președintelui polonez Andrzej Duda, guvernul polonez a confirmat luna trecută că nu îl va aresta pe Netanyahu dacă va vizita Auschwitz, chiar dacă se pare că liderul israelian nu are nicio intenție să vină.
Israelul va fi reprezentat de ministrul educației, Yoav Kisch.