Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferii agresivi în trafic pot fi reclamați cu ajutorul unei noi platforme MAI. Ce amenzi riscă

Aviz șoferilor care fac slalom în trafic, turează inutil motorul, dau flash-uri sau încearcă să-i intimideze pe ceilalți participanți la trafic. Oricine poate trimite polițiștilor filmări care surprind comportamente agresive în trafic, cu ajutorul unei noi platforme. Odată confirmată, o sesizare poate aduce unui șofer agresiv o amendă de peste 800 de lei.

Șofer: „Taie fața, nu dau prioritate la pietoni, se bagă în față, nu așteaptă la coloană, la semafor. Flash-uri...Astea sunt ceva uzual”.

Șoferii pot reclama doar abateri ce țin de comportamentul agresiv în trafic. Printre cei vizați sunt conducătorii auto care fac slalom printre mașini, derapează controlat, turează inutil motorul sau îi împing din spate pe alți participanți la trafic, adică dau flash-uri, claxonează insistent sau se apropie prea mult de mașina din față.

  • Platforma hub.mai.gov.ro este disponibilă începând de duminică, 27 octombrie.

Ca reclamația să fie luată în considerare, abaterea trebuie surprinsă cu o cameră video.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: Pentru a putea depune o sesizare, trebuie să ne autentificăm în hub-ul de servicii al Ministerului Afacerilor interne. Putem face acest lucru folosind un e-mail și o parolă pentru contul pe care îl avem deja. Nu putem folosi, în schimb, în mod direct, aplicația ROeID, acea aplicație dezvoltată întocmai ca noi să nu avem nevoie de mai multe conturi de utilizator pentru fiecare platformă informatică a statului. Putem folosi, în schimb, ghișeul.ro, iar abia de aici putem utiliza aplicația ROeID.”

De aici, reclamantul trebuie să completeze un formular, în care să treacă județul, localitatea, strada, data și ora la care a avut loc incidentul. Trebuie să introducă și numărul de înmatriculare al vehiculului pentru care face sesizarea.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „La finalul sesizării trebuie să încălcăm și clipul video care surprinde abaterea din trafic.”

cms. șef Oproiu Bogdan, IGPR Direcția Rutieră: „Fiecare structură rutieră, fiecare serviciu rutier, brigada rutieră și brigada autostrăzi, au polițiști rutieri special desemnați pentru această activitate”

Șofer: „E utilă, dar e riscant să și filmezi, pentru că trebuie să fii atent la trafic, în primul rând.”

Șoferiță: „Vor exista oameni care vor face exces de zel, dar poate e mai bine.”

Sesizările nu pot fi depuse anonim, iar reclamantul trebuie să își treacă numele, prenumele, codul numeric personal și numărul de telefon. Totodată, site-ul spune foarte clar: cel care face sesizarea își asumă că, în situația în care introduce intenționat informații false riscă dosar penal.

Titi Aur, expert în conducerea defensivă: „Este o vorbă din popor care spune că «frica păzește pepenăria», ceea ce înseamnă că atunci când știi că poți fi prins, ești mai puțin predispus să faci anumite nereguli în general”

Aplicația impune și limite celor care fac sesizări: nu pot transmite mai mult de o reclamație pentru un autovehicul într-un interval mai mic de 24 de ore. Și nu trebuie nici să trimită mai mult de șapte astfel de sesizări cu privire la un singur loc într-un interval mai scurt de 15 zile. Cu toate astea, polițiștii spun că vor verifica oricum fiecare reclamație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE