Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Două din 10 accidente grave au loc din cauza pietonilor. De ce aleg oamenii să traverseze ilegal strada

Două din 10 accidente grave au loc din cauza pietonilor. Adică traversează strada prin loc nepermis, ori trec pe culoarea roșie a semaforului. Cu toate acestea, numărul amenzilor date celor care traversează ilegal este în scădere. Polițiștii spun că prioritatea lor este deocamdată viteza... șoferilor.

În șir indian, călătorii care coboară din autobuze, vizavi de Piața Moghioroș, se strecoară printre mijloacele de transport în comun și traversează strada ilegal. Deși sunt două treceri pentru pietoni la nici 100 de metri, oamenii aleg să treacă printr-un loc nepermis, pe unde întorc mașinile.

Pieton: Ei știu că noi trecem pe aici, pentru că e stația de mașini alături. Trecerea de pietoni e prea departe pentru mine.

Pieton: Știu că nu e normal, dar am zis să trec mai repede.

Pentru a proteja pietonii, șoferii de autobuz trebuie să fie extrem de atenți atunci când intră sau ies din stație.

Șofer autobuz: Pentru ei nu e nicio lege.

Reporter: Am văzut că vă asigurați de două ori când porniți din stație, să nu-i loviți.

Șofer autobuz: Da, păi sunt și bătrâni.

De multe ori, șoferii sunt nevoiți să încetinească, pentru a nu lovi pietonii care traversează ilegal.

Șofer: De foarte multe ori traversează pe roșu, dar la câte treceri de pietoni sunt, pentru 100 de metri preferă să treacă aiurea. Nu are cine să le dea amenzi. Cine să supravegheze traficul?

Șofer: Cei care sunt vinovați sunt cei de la Interne, că nu aplică amenzi. Traversează și pe roșu. Și mai e chestie și de educație.

Într-o singură oră, cât echipa Euronews a stat la Piața Moghioroș, peste 100 de pietoni au trecut strada neregulamentar.

În primele 6 luni din 2023, la nivel național, polițiștii au dat aplicat puțin peste 50.000 de sancțiuni pietonilor. În aceeași perioadă a anului acestuia au fost cu 13.000 mai puține, asta deși indisciplina pietonilor este principala cauză care generează accidente rutiere grave. Nici în Capitală nu stăm bine, pentru că de la 9.900 de amenzi date anul trecut am ajuns anul acesta la 2.700.

Pietonii prinși că traversează ilegal pot fi amendați cu sume între 330 și 495 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE