Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

14 membri ai Ministerului sirian de Interne au fost uciși. Noul regim de la Damasc spune că ambuscada ar fi fost organizată de Bashar Al-Assad

Grupul rebeli care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), a impus o interdicție de circulație în intervalul orar 18:00 - 08:00, după ce 14 membri ai Ministerului de Interne sirian au fost uciși.

Atacul, descris drept o ambuscadă, ar fi fost organizat chiar de susținătorii fostului președinte Bashar al-Assad.

14 membri ai Ministerului sirian de Interne au fost uciși într-o ambuscadă

Au avut loc confruntări în mai multe orașe, precum Tartus, Homs și capitala Damasc. Este cea mai violentă și răspândită revoltă din Siria, după înlăturarea președintelui autocrat Bashar al-Assad, în urmă cu două săptămâni.

Potrivit presei de stat, în orașul Homs au avut loc demonstrații care au fost conduse de membrii comunităților minoritare alauite și de musulmanii șiiți. Protestele au fost parțial declanșate de un videoclip care a circulat în mediul online, care arată arderea unui altar alauit. Autoritățile au precizat încă că videoclipul este vechi și că nu este vorba despre un incident recent.

Noul ministru de Interne, Mohammed Abdel Rahman, a promis că va reprima „pe oricine îndrăznește să submineze” securitatea țării, să pună în pericol viața cetățenilor sau să oprească procesele sale de pace și stabilizare.

Unii protestatari au cerut eliberarea soldaților din fosta armată siriană, care sunt acum închiși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham. Observatorul Sirian – un monitor de război din Marea Britanie - spune că cel puțin un protestatar a fost ucis și cinci au fost răniți în Homs, în timp ce forțele HTS încercau să calmeze protestatarii.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, au fost, în total, 17 victime și totul s-ar fi petrecut ca urmare a faptului că forțele de securitate încercau să artesteze un oficial guvernamental din orașul Tartus, acuzat că ar fi „unul dintre cei responsabili pentru crimele de la închisoarea Saydnaya”. Bărbatul căutat ar fi un fost director al justiției militare și se numește Mohammed Kanjo Hassan și că „a pronunţat condamnări la moarte şi hotărâri arbitrare împotriva a mii de deţinuţi”.

Iar conflictele au izbucnit după ce localnicii ar fi „refuzat să permită percheziționarea locuințelor lor". În acest incident au fost arestate zeci de persoane, după cum arată sursa citată.

Fratele acelui oficial și alte persoane înarmate ar fi blocat forțele de securitate, „le-au făcut o ambuscadă în apropierea satului şi au ţintit unul dintre vehiculele de patrulare”, potrivit OSDH.

Restricțiile de circulație ar putea fi prelungite, dacă violențele nu încetează. Aceste revolte au izbucnit în valuri, de la înlăturarea lui Assad, însă nu se compară cu acel război civil care a ucis aproximativ o jumătate de milion de oameni, de către regimul lui Bashar al-Assad. Războiul a fracturat Siria, a creat milioane de refugiați și a dus la strămutarea câtorva milioane de persoane în alte localități.

Închisoarea Saydnaya, din apropierea capitalei Damasc, a devenit simbolul represiunii exercitate de regimul Assad asupra populaţiei siriene, în special de la izbucnirea războiului civil din 2011. Rebelii sirieni, care l-au înlăturat pe Bashar al-Assad, au eliberat mii de deținuți, după ce au preluat puterea la Damasc, pe 8 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE