Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Siria. Peste 100.000 de cadavre într-o groapă comună de lângă Damasc. Crimele ar fi asociate regimului lui Bashar Al-Assad

Descoperire macabră făcută de o organzație americană de advocacy. Peste 100.000 de cadavre au fost descoperite într-un fel de groapă comună din localitatea Al Qutayfahm, situată la 40 de kilometri de capitala Siriei, Damasc. Organziația susține că acele cadavre i-ar fi atribuite fostului președinte sirian Bashad Al-Assad, al cărui regim a fost înlăturat pe 7 decembrie.

Peste 100.000 de cadavre într-o groapă comună de lângă Damasc

Până acum, ar fi vorba de cinci gropi comune pe care le-a identificat Mouaz Moustafa, şeful Grupului operativ de urgenţă sirian (Syrian Emergency Task Force).

„O sută de mii este cea mai prudentă estimare. Este o estimare foarte mică, aproape nedrept de conservatoare", a spus Mouaz Moustafa, citat de Reuters. Aceste declarații încă nu au putut fi confirmate.

Șeful Grupului operativ de urgenţă din Siria a spus că el crede că printre victime se numără și cetăţeni americani, britanici şi de alte naționalități.

Moustafa a mers în Siria imediat după ce Al-Assad a plecat în Rusia, unde Putin i-a acordat azil. El a spus că filiala de informații a forțelor aeriene siriene „era responsabilă de cadavrele care pleacă de la spitalele militare - unde trupurile au fost colectate după ce au fost torturate până la moarte - către diferite ramuri ale serviciilor de informații, iar apoi vor fi trimise într-o așa-zisă groapă comună". Moustafa spune că acele cadavre au fost transportate în diverse locuri de către Biroul Funerar Municipal din Damasc, al cărui personal a ajutat la descărcarea din remorci frigorifice.

„Am vorbit cu oamenii care au lucrat la aceste gropi comune, care chiar și ei înșiși au evadat din Siria sau pe care noi i-am ajutat să evadeze”, a spus Moustafa. Mai multe persoane din grupul său spun că au vorbit cu șoferii buldozerelor, cate ar fi fost forțați să sape morminte și, „de multe ori, la ordin, au strivit cadavrele, pentru a le face să încapă, iar apoi le-au acoperit cu pământ”, după cum a spus Moustafa.

El și-a exprimat îngrijorarea că locurile în care se află aceste cadavre nu sunt securizate și a spus că acestea trebuie păstrate pentru a proteja dovezile în vederea investigațiilor.

Conflictul sirian a început în 2011, ca mișcare de protest împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, care s-a remarcat prin reprimări sângeroase a protestelor. De-a lungul timpului, au murit peste 500.000 de persoane, iar un sfert din populația țării a fost determinată să plece.

Bashar Al-Assad a preluat conducerea dictatorială a Siriei în anul 2.000, de la tatăl său, Hafez, care a murit în acel an. Regimul familiei Al-Assad, care a condus Siria peste 50 de ani, este acuzat, de mai multe organizații pentru drepturile omului şi de multe guverne, de „execuţii extrajudiciare pe scară largă”, inclusiv „execuţii în masă” în penitenciarele din Siria.

Assad a negat, în mod repetat, că guvernul său a comis încălcări ale drepturilor omului și spune că cei care fac astfel de acuzații sunt extremiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE