Pe 7 decembrie, rebelii islamiști au reușit să-l îndepărteze pe Bashar Al-Assad de la conducerea Siriei, iar a doua zi, dictatorul a fugit în Rusia. El susține însă că nu a avut de gând să fugă din țară, ci că a fost evacuat de către ruși.
Prima reacție a lui Bashar Al-Assad, după fuga din Siria la Moscova
În primul său mesaj, după ce a ajuns la Moscova, dat pe Telegram, Bashar al-Assad susține că 'teroriștii se află acum la putere în Siria'. Presa internațională a scris că liderul de la Damasc nu și-a anunțat nici apropiații că vrea să plece.
Acest prim mesaj al lui Bashar Al-Assad vine la mai bine de o săptămână de la căderea regimului său. El a transmis un mesaj pe pagina de Telegram a președinției siriene, în care spune că „nu și-a premeditat plecarea” din Siria și nici „nu a abandonat țara în ultimele ore ale bătăliei”:
„Eu am planificat să continui lupta împotriva forțelor rebele, dar Rusia m-a evacuat. În niciun moment din timpul acestor evenimente nu am luat în considerare să mă retrag sau să caut un refugiu, iar o astfel de propunere nu a fost lansată de nicio persoană sau parte implicată.
Plecarea mea din Siria nu a fost nici premeditată şi nici nu a avut loc în ultimele ore ale bătăliei, contrar anumitor afirmaţii. Dimpotrivă, am rămas la Damasc, făcându-mi datoria până duminică, 8 decembrie, la răsăritul soarelui. Fără niciun mijloc viabil de a părăsi baza, Moscova a cerut (...) o evacuare imediată spre Rusia, duminică seara, pe 8 decembrie", precizează fostul lider de la Damasc.
Decizia s-ar fi luat după ce baza rusă de la Hmeimim, unde se refugiase după ce a părăsit capitala țării, a fost atacată cu drone. De altfel, el susține că ar fi vrut să rămână acolo, pe coasta Mării Mediterane, și să continue lupta. În plus, îi numește „teroriști” pe rebelii care au cucerit Damascul și au preluat puterea. Bashar al-Assad, care a ajuns președinte al Siriei după moartea tatălui său, în anul 2000, se află la Moscova, unde beneficiază de azil politic, împreună cu familia.
Regimul lui Al-Assad a fost înlăturat de o coaliţie a rebelilor condusă de gruparea radicală islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Fosta ramură siriană a Al-Qaeda, care spune că a rupt legăturile cu jihadismul, continuă să fie considerată „organizație teroristă” de mai multe state occidentale, inclusiv de către SUA.
Conflictul sirian a început în 2011, ca mișcare de protest împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, care s-a remarcat prin reprimări sângeroase a protestelor. De-a lungul timpului, au murit peste 500.000 de persoane, iar un sfert din populația țării a fost determinată să plece.