Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cei mai bogați europeni sunt și cei mai mari poluatori. Impozitarea incorectă a marilor averi costă guvernele Europei sute de miliarde anual

Cei mai bogați europeni sunt și cei mai mari poluatori. Eșecul impozitării corespunzătoare a marilor averi costă guvernele Europei peste 286 de miliarde de euro anual, potrivit unor analize. Mai multe organizații neguvernamentale cer Uniunii Europene un sistem de impozitare echitabil. Activiștii insistă că banii pot fi folosiți pentru combaterea schimbărilor climatice și sprijinirea fermierilor.

Cei mai bogați europeni sunt și cei mai mari poluatori

Activiștii care protestează: Taxați bogații! Taxații bogații!

Activiști care reprezintă trei organizații neguvernamentale au demonstrat în fața Parlamentului European. Demonstrații au venit cu pancarte și cu un avion gonflabil ca simbol al stilului de viață opulent practicat de magnații Europei. 

Potrivit Oxfam, guvernele pierd anual peste 286 de miliarde de euro din cauza eșecului de a taxa corect marile averi. Asta înseamnă 33 de milioane de euro pe oră. Activiștii spun că decalajul dintre oamenii obișnuiți și miliardari se mărește de la an la an.

Julien Desiderio, consultant, Oxfam Belgia: „Inflația, crizele privind costul vieții, pandemia. Vedem că oamenii obișnuiți sunt cei care suportă în mare parte costurile acestor crize. 99% din populația Uniunii Europene este mai săracă decât în 2020. Cerem, astăzi, să lăsăm austeritatea la o parte. Cerem mai mulți bani publici pentru spitale și pentru combaterea schimbării climatice. Știm unde sunt banii. Nu trebuie să fii un geniu”.

Cei mai bogați europeni sunt și cei mai mari poluatori. Potrivit analizei Oxfam, o persoană din categoria celor mai bogați europeni produce în medie de 14 ori mai mult carbon decât o persoană obișnuită. Activiștii argumentează că taxarea magnaților ar fi o sursă suplimentară pentru finanțarea acțiunilor de combatere a încălzirii globale.

Julio Carini, activist, ONG We move Europe: „Dacă am avea o taxă pe avere pentru cei superbogați, am avea fonduri pentru a salva planeta. Fonduri pentru a ajuta comunitățile care au fost afectate de dezastre climatice, inclusiv fermieri. Fermierii și agricultura sunt în prezent afectate permanent de climă, secetă și inundații. Și avem nevoie de bani. Iar acești bani pot veni din impozitarea marilor bogați care abia dacă plătesc ceva. Este cu adevărat incorect”.

Organizațiile neguvernamentale cer Uniunii Europene să introducă un sistem de taxare a marilor averi, să stabilească un nivel minim de impozitare a câștigului de capital și a profitului excepțional și excesiv al marilor companii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE