Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii europeni ar putea decide întărirea apărării Ucrainei. Germania a anunțat deja că va livra Kievului un nou sistem Patriot

Liderii țărilor Uniunii Europene, reuniți într-o ședință extraordinară la Bruxelles, ar putea decide întărirea apărării aeriene a Ucrainei. Discuțiile au loc a doua zi după atacul sângeros al armate ruse asupra orașului Cernihiv din nord-estul Ucrainei. Cel puțin 18 oameni au murit, iar aproape 80 au fost răniți. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut deja apel ca statele europene să contribuie la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și a amintit că Berlinul a decis să livreze Kievului un nou sistem antirachetă Patriot. Olanda a anunțat disponibilitatea de a cumpăra mai multe astfel de sisteme și să le livreze urgent Ucrainei.

Liderii europeni vor noi ajutoare pentru Ucraina

Zelenski: „Apărarea aeriană și linia frontului sunt o prioritate”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care s-a adresat liderilor europeni în prima zi a reuniunii, a atras atenția că în lipsa unei apărări aeriene eficiente, armata rusă a reușit să distrugă aproape toate centralele termoelectrice din țară.

Puternic avariate sunt și o serie de centrale hidroelectrice, dar și întreaga infrastructură energetică.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am evidențiat tot ceea ce este necesar pentru acțiunile noastre viitoare, pentru apărarea noastră. Bineînțeles, apărarea aeriană și linia frontului sunt o prioritate. Este un moment pe care toată lumea din Europa, din lumea liberă, trebuie să îl folosească pentru a se consolida, pentru a crește producția de armament, pentru mai multe livrări de armament, pentru mai multă determinare, în general. Viața normală a lumii se bazează pe determinare”.

La Praga, mai mulți oameni au protestat în fața ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței și au cerut ca țările NATO să contribuie la închiderea spațiului aerian al Ucrainei. Oamenii au scandat „Închideți cerul” și „Mai puține cuvinte, mai multe acțiuni”.

Gură de oxigen pentru armata ucraineană

Camera Reprezentanților din SUA va vota, cel mai probabil sâmbătă, pachete de ajutoare financiare pentru Ucraina, Israel și Tawian. Anunțul a fost făcut de șeful republican al instituției, Mike Johnson. Iar președintele american a subliniat că va susține propunerea.

Este vorba de trei proiecte de legi separate. Ucraina va primi 61 de miliarde de dolari pentru a se apăra în fața atacurilor rusești, iar fondurile destinate Israelului se ridică la 26 de miliarde de dolari și opt miliarde de dolari pentru aliaţii din Indo-Pacific, precum Taiwan.

Aceste fonduri au stat blocate luni bune în Congresul american, din cauza unor dispute între democrați și republicani, deși Joe Biden a cerut în repetate rânduri votarea pachetelor de ajutoare militare și financiare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE