Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Iohannis, șanse mari la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen e favorită, iar președintele României e creditat cu trei șanse din cinci

Publicația americană „Politico” scrie că președintele Klaus Iohannis are cele mai mari șanse să fie ales șeful Comisiei Europene, după Ursula von der Leyen.

Aceasta este în continuare favorită, dar nu are un nou mandat garantat. Politico a publicat o listă scurtă a posibililor înlocuitori, în care Iohannis este creditat cu cele mai multe șanse: trei din cinci.

Politico: Iohannis, favorit al liderilor europeni, în special al conservatorilor

Președintele României este văzut ca o mână sigură și este un favorit al liderilor europeni, în special al conservatorilor. Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina - ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria. Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu strictețe regulile pieței unice a UE și nu a impus în mod unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene - ceea ce a întărit reputația lui Iohannis ca jucător de echipă pro-european.

Mulți susțin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, vorbitorul de limbă germană Iohannis este bine plasat, provenind din aceeași familie politică din PPE ca Ursula von der Leyen. Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București atestă, de asemenea, poziția sa în rândul liderilor conservatori ai grupului.

Având în vedere că al doilea său mandat se va încheia în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internațional de top. Luna trecută, el și-a anunțat candidatura la funcția de viitor lider al NATO - dar aceasta va fi o bătălie dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.

Ce nume au mai fost vehiculate ca potențiali candidați la Comisia Europeană

Sunt multe voci care susțin că a venit timpul ca un est-european să conducă Comisia Europeană.

Cu trei șanse din cinci este creditat și premierul croat Andrej Plenkovic

În analiza Politico apare și numele fostului premier italian Mario Draghi.

Iar actuala președintă a Parlamentului European Roberta Metsola, a fost creditată cu două șanse din cinci.

Zilele trecute, și Euronews Italia l-a inclus pe listă pe Klaus Iohannis.

Totuși, președintele a anunțat public că își dorește funcția de secretar general al NATO. Și a refuzat să comenteze analizele care îl prezintă drept un potențial șef al Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE