Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regulament UE împotriva muncii forțate. Produsele obținute prin această metodă ar putea fi interzise pe teritoriul Uniunii

Parlamentul European vrea să interzică pe piața Uniunii produsele obținute prin muncă forțată. Și a adoptat marți noi norme în acest sens.

Organizația Internațională a Muncii estimează că aproape 28 de milioane de oameni din întreaga lume se află într-o astfel de situație. Iar printre ei se numără și unguri, care produc, în China, haine pentru mari mărci europene.

Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru a elimina de pe piaţa Uniunii Europene produsele obținute prin muncă forţată.

În temeiul noului regulament, autoritățile naționale, sau Comisia Europeană, vor putea lansa investigații privind companiile suspectate că au legături cu munca forțată și vor interzice vânzarea produselor lor. Unul dintre raportori, eurodeputata olandeză Samira Rafaela, explică de ce este important regulamentul pentru Uniunea Europeană.

27,6 milioane de oameni, victimele muncii forțate

”Dacă vă gândiți că circa 27,6 milioane de oameni sunt victime ale muncii forțate în lume, atunci acest lucru înseamnă într-adevăr că trebuie să luptăm împotriva muncii forțate. Este vorba de încălcări grave ale drepturilor omului.

Iar ceea ce s-a întâmplat astăzi, anume că Parlamentul European a spus că nu vom mai permite pe piaţa internă produse obținute prin muncă forţată, acest lucru ne va consolida piața. Acest lucru va proteja companiile, va proteja consumatorii, însă, în principal, va proteja viețile oamenilor.”, a declarat Samira Rafaela, europarlamentar, Renew Europe, Țările de Jos.

Regulamentul a fost aprobat cu 555 de voturi pentru, 6 împotrivă și 45 de abțineri, semn că este amplu sprijinit de aproape toate grupurile din Parlamentul European. În ciuda aplicării la produsele fabricate în întreaga lume, o țintă clară a acestei legi pare a fi munca forțată impusă de stat într-o țară anume.

Produsele fabricate prin muncă forțată, care se află deja pe piața UE, vor fi donate, reciclate sau distruse, în timp ce companiile ar putea fi amendate. Pentru intrarea în vigoare a legii este nevoie de aprobarea finală în fiecare dintre statele membre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE