Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forbes: Cine sunt cei mai bogați români, a căror avere cumulată depășește 10 miliarde de dolari

S-au înmulțit miliardarii. România are șase reprezentanți în lista miliardarilor lumii publicată, marți, de revista Forbes. Averile lor însumate depășesc 10 miliarde de dolari.

Forbes: Cine sunt cei mai bogați români, a căror avere cumulată depășește 10 miliarde de dolari

În momentul de față, sunt 2.781 de miliardari în întreaga lume, cu 141 mai mulți decât în 2023, și cu averi care însumează un record de 14,2 trilioane de dolari, scrie Forbes.

Cine este în top, cine este la coada clasamentului, cine este nou și cine a fost tăiat de pe lista miliardarilor lumii? Și mai ales, cine sunt cei șase români din clasament?

Daniel Dines

Daniel Dines este cel mai bogat român. El este CEO și fondator al firmei UiPath. În vârstă de 52 de ani, Dines are o avere estimată de peste 2,7 miliarde de dolari. În clasamentul Forbes ocupă locul 1.238. Românul trăieşte în prezent la New York.

Ion Țiriac

Următorul este fostul tenismen Ion Țiriac, care a atins acum cea mai mare valoare estimată a averii, de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul hocheist și jucător de tenis a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în imobiliare şi auto. A intrat prima dată în clasamentul Forbes în 2019.

Dragoș și Adrian Pavăl

În top mai sunt Dragoș Pavăl și fratele său, Adrian Pavăl. Cei doi sunt fondatorii companiei Dedeman.

Pe lângă lanțul de distribuție din bricolaj, „frații Dedeman” au investiții și în imobiliare. În urmă cu doi ani, ei au fost pe primul loc în topul Forbes România.

Ion Stoica și Matei Zaharia

Ultimii români din topul Forbes sunt doi informaticieni: Ion Stoica (59 de ani) și Matei Zaharia (38 de ani), cofondatorii startup-ului de software Databricks - o companie de date și inteligență artificială.

Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, iar Matei Zaharia are o avere estimată, de asemenea, la 1,2 miliarde de dolari.

Cine e cel mai bogat om al lumii

Cel mai bogat dintre bogații lumii este Bernard Arnault, care deține locul 1 pentru al doilea an consecutiv. El este cu 38 de miliarde de dolari mai bogat decât următorul clasat în topul Forbes, Elon Musk, aflat la conducerea marilor companii Tesla și SpaceX. Deși născut într-o familie cu mulți bani, ascensiunea lui Musk a fost un drum cu peripeții. Jeff Bezos, de la Amazon, este al treilea cel mai bogat om de pe planetă.

De asemenea, Taylor Swift a fost inclusă pe lista celor mai bogați oameni din lume, după ce turneul ei Eras Tour, care a cuprins 152 de concerte pe cinci continente, i-a generat venituri de peste un miliard de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE