NASA
Telescopul NuSTAR al NASA dezvăluie spectacole de lumină ascunse pe Soare
Chiar și într-o zi însorită, ochii umani nu pot vedea toată lumina emisă de cea mai apropiată stea a noastră. O nouă imagine prezintă o parte din această lumină ascunsă, inclusiv razele X de înaltă energie emise de cel mai fierbinte material din atmosfera Soarelui.
20 de ani de la dezastrul navetei spațiale Columbia. Cronologia ultimei misiuni, când cei șapte astronauți au murit la întoarcerea pe Pământ
Pe 1 februarie 2023 se împlinesc 20 de ani de la dezastrul navetei spațiale Columbia. Pe 1 februarie 2003, nava spațială s-a dezintegrat la intrarea în spaţiul atmosferic din cauza desprinderii scutului termic, accident produs la decolare. Cei şapte astronauţi aflaţi la bord au murit.
2023 | Spațiul e mai aproape ca oricând. Companiile încep să se implice în exploatarea comercială a corpurilor cerești
2022 a fost un an aglomerat în domeniul spațial. Lumea a văzut succesul NASA cu zborul de testare pentru capsula Orion, purtată de cea mai mare rachetă construită vreodată. Iar 2023 promite să nu dezamăgească.
Anul 2022 în spațiu: misiuni pe Lună, zdrobirea asteroizilor și imagini văzute din cosmos
De la noile telescoape spațiale care oferă o vedere asupra trecutului profund al universului până la lansarea de probă cu întârziere a unei rachete care va trage oamenii pe Lună încă o dată, anul acesta s-a înregistrat un flux constant de pași majori în căutarea umanității de a investiga cosmosul.
Roboții au fost prezenți peste tot în viața noastră în 2022. Cum ne-ar putea schimba viața
De la cei construiți în scopuri industriale, de exemplu să strângă ouăle, s-a ajuns la roboți artiști. Unii sculptează în marmură italiană, alții pictează portrete, iar pentru cei curajoși există un robot care face teste pentru depistarea Covidului.
Capsula Orion a NASA, înapoi pe Terra după o călătorie în jurul Lunii
După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, marcând finalul misiunii test Artemis 1, al cărei scop a fost să pregătească întoarcere oamenilor pe Lună în anii care vin.
După ce a survolat Luna la mică distanța, capsula Orion se întoarce spre Terra
Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis
Misiunea Artemis 1: Capsula spațială Orion a NASA atinge o distanță record față de Pământ
La 13 zile după ce a fost lansată, capsula spaţială Orion, utilizată de NASA în cadrul misiunii Artemis 1, a devenit vehiculul spaţial capabil să transporte un echipaj uman care a ajuns la cea mai mare distanţă faţă de Terra.
Misiunea Artemis 1. Ce resurse există pe Lună și cum pot ajuta omenirea. Dumitru Prunariu: Putem obține energie solară, pentru a o transforma în energie electrică
Racheta americană Artemis 1, lansată de NASA pe 16 noiembrie, aduce SUA cu un pas mai aproape de a trimite din nou astronauți pe suprafața Lunii, pentru prima dată de la încheierea programului Apollo, în urmă cu 50 de ani.
Agenția Spațială Europeană și-a anunțat echipa de 16 astronauți. România nu are niciun candidat admis
Agenția Spațială Europeană și-a anunțat astăzi bugetul pentru următorii trei ani, dar și o echipă de astronauți. Vor fi, astfel, finanțate programe de explorare spaţială, de observare a Pământului, dar şi pentru rachete.
Racheta Artemis 1 a ajuns la Lună. NASA vrea să ducă din nou în viitor oameni în spațiu
Racheta americană Artemis, lansată de NASA pe 16 noiembrie, a ajuns la Lună. Capsula Orion a trecut la 130 de kilometri deasupra suprafeței lunare, urmând să intre pe o orbită mai mare. Cea mai mare și puternică rachetă spațială, Artemis 1 nu are la bord un echipaj de astronauți.
Organe printate 3D și adaptarea plantelor la misiunile spațiale. Ce experimente urmează să facă NASA pe ISS
Timp de peste 20 de ani, astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au efectuat mii de experimente științifice. Acum, un nou lot de experimente a sosit la laboratorul orbital, abordând subiecte precum bioimprimarea 3D, adaptarea plantelor - și chiar fertilitatea în spațiu.
Imagini spectaculoase: Telescopul spaţial Hubble a surprins explozia unei stele masive
Cercetătorii americani au anunţat miercuri că Telescopul Spaţial Hubble, lansat de NASA, a reuşit să capteze trei imagini distincte, care ilustrează un interval de opt zile, începând cu doar câteva ore după detonarea unei stele masive.