Guineea Ecuatorială a confirmat primul focar de Marburg, care a ucis deja nouă persoane din mica țară din Africa de Vest, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Există, de asemenea, 16 persoane suspecte că s-ar fi îmbolnăvit. Alte 20 de persoane, cu care acestea au intrat în contact, sunt, de asemenea, monitorizate în două districte din apropierea granițelor cu Camerunul și Gabonul, transmite euronews.com.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri că nu au existat deocamdată cazuri confirmate în cele două țări vecine, dar că agenția se află pe teren și încearcă să „detecteze, izoleze și să acorde îngrijire rapidă pentru orice caz suspect”. Ghana a înregistrat deja un focar anul trecut.
OMS a mai spus că are zboruri charter pregătite să trimită provizii medicale și echipamente de protecție din Nairobi, Kenya.
Nu există un vaccin sau un tratament antiviral aprobat pentru virusul Marburg
Virusul, care provoacă febră și alte simptome asemănătoare cu Ebola se răspândește prin contactul direct cu fluidele corporale ale altor persoane și suprafețele infectate.
OMS a declarat că va convoca o echipă specializată pentru a identifica ce vaccin ar trebui evaluat primul și pregătit pentru potențiale teste.
Ce este virusul Marburg și care sunt simptomele acestuia?
Marburg, cunoscută anterior sub numele de febră hemoragică Marburg, este o boală severă, adesea fatală omului.
Numele provine de la orașul din Germania unde au fost înregistrate primele cazuri, în anul 1967.
Potrivit OMS, virusul se transmite oamenilor prin contactul cu liliecii frugivori (care se hrănesc în principal cu fructe), o gazdă naturală a virusului, și apoi se răspândește de la om la om prin contactul direct cu fluidele corporale ale altor persoane și suprafețele infectate.
Simptomele inițiale încep brusc, cu febră mare, cefalee și oboseală, cu dureri musculare. În a treia zi de la infectare, pacienții pot suferi de diaree, dureri abdominale, greață și vărsături.
Între zilele cinci și șapte, mulți pacienți dezvoltă „manifestări hemoragice” severe, adică sângerări, cazurile fatale implicând de obicei o anumită formă de sângerare, adesea din mai multe zone.
Pacienții pot începe să verse sânge sau să-l vadă în fecale, dar pot sângera și prin nas, gingii și vagin, potrivit OMS.
În cazurile fatale, decesul apare de obicei la aproximativ opt sau nouă zile după simptomele inițiale.
Marburg este un virus mortal?
Este un virus extrem de periculos, cu o rată medie a mortalității de aproximativ 50% - deși aceasta a variat de la 24% la 88%, în focarele cunoscute anterior, în funcție de tulpina virusului și de îngrijirea medicală acordată.
Primele cazuri de virus au fost înregistrate în 1967 în Germania - la Marburg și Frankfurt - și la Belgrad, Iugoslavia (acum Serbia).
Aceste focare au avut legătură cu testele de laborator făcute pe maimuțe verzi africane, provenite din Uganda.
Au mai existat încă alte 12 focare majore, mai ales în sudul și estul Africii, cu cazuri raportate în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda.