Articole scrise de Carmen Ciocan
Prețul patriotismului economic. Fermierii cer subvenții mai mari, centre de colectare și strategii naționale
Să producem și să consumăm produse alimentare din România în loc să cumpărăm masiv din alte țări. Conceptul de patriotism economic promovat în programul de guvernare al cabinetului Ciolacu are însă un preț, spun fermierii.
În România, pacienții așteaptă trei-patru ani pentru un rinichi nou. Unii bolnavii sunt chemați pentru transplant și după 18 ani de dializă
Tot mai mulți români ajung pe listele de așteptare pentru un transplant renal, iar cererea este în continuă creștere, avertizează medicii. Numai la centrul regional din Iași, 500 de oameni au nevoie de un rinichi nou.
Canapeaua Euronews: Povestea preotului Dan Damaschin, care ajută mii de copii să nu abandoneze școala
Zi de zi, oameni care nu s-au întâlnit niciodată duc împreună o luptă comună. Fiecare voce contează, dar când vocile sunt puse una lângă cealaltă sunt mai puternice și împreună pot face diferența. Euronews România le dă această șansă.
Festivalul unde copiii au văzut cum viața de la țară a fost adusă la oraș
Animal Fest, un festival cu și despre animale, a avut loc în acest weekend, la Iași. Pentru copiii care trăiesc la oraș este o mare bucurie să fie la doar doi pași de animalele domestice pe care mulți dintre ei le-au văzut doar la televizor sau în fotografii.
Noi ajutoare de la stat, de până la 3.000 de euro pe hectar, pentru fermierii care cultivă usturoi și cartofi
Începutul verii le aduce fermierilor noi ajutoare de la stat: 3.000 de euro pe hectar, pentru culturile de usturoi și 200 de euro pe hectar, pentru cele de cartofi. Guvernul vrea, astfel, să crească oferta de legume autohtone pe o piață dominată de importuri.
Masa de Paște a refugiaților din Ucraina, mai săracă în acest an
Prima zi de Paște va fi ca o zi normală pentru ucrainenii din Centrul de Refugiați din Iași. Masa va fi mai săracă în acest an. Nici ouă roșii nu vor avea, spun reprezentanții centrului. Motivul - banii de la ONG-urile internaționale s-au cam terminat.
Miei cu 20% mai scumpi, de Paște. Fermier: Un kilogram de carne de miel se va vinde cu 45 - 50 de lei
Carnea de miel va costa cu 20 % mai mult de Paște, față de anul trecut, spun crescătorii de oi. Din cauza scumpirii utilităților și mâncării pentru animale, un kilogram de carne de miel se va vinde cu 45 - 50 de lei.
Cât de bună este apa de la robinet? Peste două miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă
Peste două miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă, iar numărul acestora ar putea să crească până în 2050. Specialiștii ne reamintesc că apa nu e o sursă inepuizabilă și că oamenii ar trebui sa nu mai facă risipă.
Iași: O trecere de pietoni a fost amplasată în câmp. Autoritățile spun că a fost făcută acolo cu un scop
O trecere de pietoni din județul Iași, amplasată în câmp, a stârnit numeroase reacții. Oamenii nu văd utilitatea ei, dar autoritățile județene spun că există un proiect și că trecerea de pietoni a fost trasată pentru că în zonă, la câteva zeci de metri distantă, este o stație de autobuz.
Studenții români, campioni la matematică. Au câștigat nouă din zece medalii de aur la SEEMOUS 2023
Studenții români, pe podium la olimpiadă internațională la matematică. Nouă dintre cele zece medalii de aur oferite în cadrul competiției au fost câștigate de olimpici de la universități din București, Cluj Napoca și Iași.
Suceava, hub operațional pentru donații. Zeci de convoaie umanitare au trecut prin acest punct
Zeci de convoaie umanitare și sute de camioane au trecut până acum prin hub-ul operațional de la Suceava. Acesta este locul unde sunt gestionate ajutoarele și donațiile care vin din Europa și ajung în Ucraina.
Elevii din Cursești, Vaslui, învață în sala de pomeni, pentru că școala e în renovare
30 de copii dintr-un sat din județul Vaslui învață lângă cimitir, în sala în care sătenii fac pomenile pentru cei plecați. Situația persistă din septembrie anul trecut, când școala a intrat în reabilitare. Autoritățile de la județ abia acum au aflat.
Asociațiile, sprijinul refugiaților ucraineni. Aproape două mii de oameni trec prin punctele de frontieră zilnic
Peste 3 milioane cinci sute de mii de ucraineni au intrat în România de când a izbucnit războiul. Un an de teamă, lacrimi, nesiguranță, fugă pentru a scăpa cu viață. La granițele cu România, ucrainenii au primit sprijin.
Cât de pregătită este România pentru un cutremur major
Cutremurele din Turcia şi Siria au readus în discuţie nivelul de pregătire a României în cazul unui seism. Prezent la Iași, la sfârșitul acestei săptămâni, ministrul de Interne Lucian Bode a dat asigurări că suntem mult mai bine pregătiți pentru o catastrofă decât eram în urmă cu șapte ani.
VIDEO | Nicolae Ciucă, la Iași, de Ziua Micii Uniri: „Autostrada Moldovei, un obiectiv aşteptat de mulți ani, are perspective certe de realizare”
Cei 164 de ani de la Mica Unire sunt marcați astăzi prin ceremonii militare, religioase, dar și prin depuneri de coroane. Aproape 5.000 de persoane participă, la Iași, la evenimentele organizate pe 24 ianuarie.
Medicii ieșeni au replantat piciorul unui copil care a fost lovit de tren în Vatra Dornei
Medicii de la Spitalul pentru Copii Sfînta Maria, din Iași, au reușit din nou să replanteze membrul unui copil. Este vorba de un băiat de 15 ani, care a suferit o amputație de picior după ce a fost lovit de tren.
România duce lipsă de doctori de familie. În 700 de comune nu poate fi găsit nici măcar un medic
Mii de oameni de la sate încă NU au un medic de familie! Sunt 700 de comune care au o lipsă cronică de doctori. Oamenii sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri pentru o consultație sau o rețetă.
Medic-șef demis, în Iași: și-a internat, pe banii spitaului, părinții, mai bine de 1.200 de zile
Situație nemaiîntâlnită la cel mai mare spital regional din Moldova. Medicul șef al secției de dermato-venerologie de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași a rămas fără funcție după ce și-a internat în clinică părinții mai bine de o mie de zile.
Experiment unic la Iași: Zeci de oameni au luat cina pe întuneric și au fost puși în situația de a-și folosi celelalte simțuri
Timp de două ore, zeci de ieșeni au luat cina pe întuneric. Ei au făcut parte dintr-un experiment în care au fost puși în situația să își folosească celelalte simțuri pentru a suplini lipsa vederii.
Românii își fac cumpărăturile în Ucraina. Prețurile sunt mai bune decât la noi
Unul dintre motivele inflației din România este criza din Ucraina. În țara vecină, unde e război de opt luni de zile, alimentele s-au scumpit, dar tot sunt mai ieftine decât în România. O spun chiar oamenii care trec granița în Ucraina de câteva ori pe lună și cumpără alimente și cereale.
Spital în stare avansată de degradare la Iași. Ce măsuri vor lua autoritățile din capitala Moldovei
BolnaviI cu boli respiratorii sunt internați în condiții greu de imaginat, la Iași. Cele patru clădiri ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din capitala Moldovei sunt în stare avansată de degradare.
Octombrie, vârf de sezon turistic la Iași. Ce sărbători vor avea loc în Capitala Moldovei
Luna octombrie va debuta la Iași cu două sărbători importante - cel mai mare pelerinaj din țară, cel al Sfintei Cuvioase Parascheva, și zilele orașului, care, în acest an, se vor desfășura fără restricții.
13 flașnetari din nouă țări și-au spus povestea la Iași
Mecanismul ei a fost inventat în urmă cu trei secole, dar sunt câteva zeci de pasionați în Europa care se încăpățânează să o păstreze și în zilele noastre. Este vorba despre flașnetă, o mini orgă folosită pe vremuri de muzicanții ambulanți.