Timp de două ore, zeci de ieșeni au luat cina pe întuneric. Ei au făcut parte dintr-un experiment în care au fost puși în situația să își folosească celelalte simțuri pentru a suplini lipsa vederii. Adică, li s-a cerut să își acopere ochii, becurile din sală au fost stinse, iar ospătarii au fost persoane cu deficiențe de vedere.
Peste 50 de persoane au răspuns provocării menite să arate celor care văd cum e lumea în beznă. După ce și-au acoperit ochii, invitații au fost conduși la mese. O seară în care toți au auzit mai bine și, spun ei, au simțit aromele diferit. Ospătari au fost persoane cu deficiențe de vedere.
„M-am simțit inițial un pic vulnerabilă. În momentul in care am pus ochelarii la ochi am simțit și o ușoară amețeală. Recunosc că în momentul in care voluntarul mi-a spus să îl iau de braț, am intrat după care am zis: vai, dacă mă împiedic,” a declarat o femeie.
Dezvoltarea unei societăți incluzive
Printre ospătari s-a numărat și Silviu, un tânăr care și-a pierdut vederea la nouă ani. Acum este profesor de limba română pentru copiii nevăzători.
„În cazul meu putem vorbit foarte mult de curaj, de încrederea pe care mi-au dat-o părinții și foarte mult m-a ajutat școala,” a explicat Silviu Roșu, ospătar nevăzător.
„Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este să nu ne fie frică că la un moment dat putem avea o dizabilitate. Să ne învățăm familia, copii,” a declarat Camelia Bogdănici, medic oftalmolog.
„Noi ne propunem să creștem gradul de conștientizare cu privire la probleme pe care le au persoanele cu deficiențe de vedere, dar sa subliniem și abilitățile pe care acestea le au pentru a dezvolta, practic, o societate incluzivă,” a declarat Oana Mocanu, președintele Asociației Nevazătorilor din România, filiala județeană Iași.
În județul Iași sunt aproximativ trei mii de persoane cu deficiențe de vedere, iar la nivel național sunt peste 50 de mii.