Una din cinci persoane la nivel global va fi diagnosticată pe parcursul vieții cu o formă de cancer, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. În 2022, 20 de milioane de oameni au primit acest diagnostic la nivel mondial.
Însă ca urmare a progreselor realizate în ultimele decenii atât în tratamentul, cât și în diagnosticul acestei boli, aproximativ jumătate dintre pacienți reușesc să supraviețuiască.
56 de mii de decese în 2022
În 2022, în România, peste o sută de mii de români au fost diagnosticați cu o formă de cancer și au fost înregistrate 56 de mii de decese. Tot de atunci, în țara noastră a fost instituită Ziua supraviețuitorilor de cancer, în prima duminică a lunii iunie. Tocmai pentru a atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce.
Matei Bratu, chirurg oncolog: "Ar trebui să ne gândim să facem, în primul rând, o educație medicală, ca pacienții să se prezinte cât mai repede pentru a prinde cancerul într-un stadiu incipient. De altfel, ăsta e cel mai important factor de risc pentru recidivă sau în funcție de care se calculează supraviețuirea."
Importanța controalelor periodice
Daniela Teodoriu, fost pacient oncologic, a descoperit prin experiența proprie importanța controalelor periodice:
"Obișnuiesc să fac mamografia o dată pe an, în luna octombrie. La CT-ul respectiv a apărut o formațiune de 1 mm și celălalt medic a hotărât că trebuie opera. Trebuie să facem aceste controale."
De mare ajutor pentru diagnosticul precoce al cancerului sunt programele de screening, care au început să se deruleze și la noi pe diferite patologii.
Cele mai frecvente forme de cancer la bărbați sunt cancerul de prostată, plămâni și colorectal, iar la femei pe primele locuri se află cancerul de sân, colorectal și cel de col uterin.