Indiferent de rasă, aspect sau dimensiune, câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Și pentru că este cel mai iubit animale de companie din istoria omenirii, beneficiază chiar și de o zi în care este sărbătorit de întreaga planetă.
Ziua internațională a câinelui este sărbătorită, în fiecare an, pe 26 august. A fost instituită pentru a aduce un omagiu prietenilor necuvântători care sunt alături de stăpânii lor, indiferent de situație.
De când este sărbătorită ziua internațională a câinilor
Ziua internațională a câinilor a fost creată în 2004, la inițiativa lui Colleen Paige, o specialistă în stilul de viață al animalelor de companie și o apărătoare a drepturilor acestora, conform Petsradar.com. A creat această zi pentru ca toți câinii să poată fi sărbătoriți și pentru a atrage atenția asupra numărului de câini din adăposturi.
Această zi nu a fost aleasă întâmplător pentru că pe 26 august, Coleen a adoptat-o pe cățelușa Sheltie.
Coleen Paige a vrut să atragă atenția asupra faptului că există numeroase moduri prin care câinii ne pot face viața mai frumoasă. De la ajutorul dat salvatorilor sau oamenilor legii până la acordarea de asistență celor care au nevoie de ea, câinii ne sunt indisponibili.
26 august nu este singura sărbătoare dedicată câinilor. În 2010, Olanda a organizat prima conferință națională de dedicată animalelor fără stăpân. În cadrul evenimentului s-a decis ca 4 aprilie să fie Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân.
În schimb, o altă sărbătoare dedicată câinilor a fost stabilită de The International Guide Dog Federation. Astfel, pe 27 aprilie este marcată Ziua Internațională a Câinilor Ghid.
Mii de câini, abandonați pe străzile din București
Reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) trag un semnal de alarmă, deoarece mii de câini sunt abandonați de stăpâni iresponsabili pe străzile din București. Cei mai multe dintre aceste animale nedorite ajung în cele trei centre ale ASPA, unde sunt îngrijite, în așteptarea de a fi adopțate.
”În total, în cele trei adăposturi ASPA sunt peste 1.200 de căței. Nu aveam cum să-i aducem pe toți și să-i răsfățăm astăzi, de Ziua internațională a câinelui
Sperăm ca prin acțiunile pe care le derulăm constant, evenimentele și campaniile noastre, să găsim familii responsabile pentru ei pentru că merită să fie adoptați.
Acești căței au ajuns în adăposturile noastre de pe stradă, fiind abandonați de stăpânii lor, de familii iresponsabile, de persoane care nu și-au sterilizat animalele, iar puii rezultați au fost aruncați pe stradă.
Adăpostul nu este acasă. Toți cățeii merită să aibă o familie, merită să cunoască grija și iubirea, lucruri de care nu se pot bucura într-un adăpost într-o cușcă, într-un țarc sau în spatele grilajelor.
Astăzi, de ziua internațională a câinelui, principala încurajare este, desigur, adoptați! Este un gest minunat. Veți salva viața unui cățel și vă veți oferi vouă foarte multă fericire pentru că familiile care au câini sunt mai fericite”, a declarat Cătălina Trănescu, purtătorul de cuvânt al ASPA București, pentru Euronews România.
Motivul pentru care câinele este considerat cel mai bun prieten al omului
Potrivit publicației Science.org, câinele a devenit cel mai bun prieten al omului datorită hormonului oxitocină. La această concluzie a ajuns cercetătorul Takefumi Kikusui, care a studiat comportamentul animalelor la Universitatea Azabu din Japonia. Rezultatele analizelor realizate în laborator relevă faptul că oxitocina este hormonul fericirii și al iubirii. Experimentele au demonstrat faptul că un câine care a primit oxitocina a avut rezultate mai bune decât alte animale, în condițiile în care patrupedul a găsit mai rapid recompensele ascunse de stăpân.
La oameni, oxitocina este hormonul care creează legătura afectivă dintre mamă și bebeluș. În schimb, același hormon este responsabil de legătura formată între ei și stăpân.
De ce bine să ai un câine sau o pisică
Indiferent că e vorba despre un câine sau o pisică, animalele de companie pot avea o mulțime de beneficii pentru sănătate. Îngrijirea unui animale de companie poate diminua stresul și poate încuraja joaca, interacțiunea socială și chiar exercițiile fizice. Cercetătorii din Marea Britanie au ajuns la concluzia că animalele de companie pot îmbunătăți starea de sănătate și de spirit sau să scadă riscul apariției depresiei
De asemenea, studiile au arătat că joaca cu un animal de companie poate ridica nivelul de serotonină și dopamină, iar persoanele cu infarct mioardic, ce dețin animale de companie, pot supraviețui mai mult decât persoanele care nu au grijă de câini sau de pisici.
Ziua internațională a câinelui. Patrupedele devenite celebre în filme
De-a lungul timpului, câinii au fost în centrul atenției, pentru că producătorii de la Hollywood au înțeles că îi pot transforma în personaje de film. Toto din ”Vrăjitorul din Oz” la ”Beethoven” sau ”Lassie” sunt doar câteva dintre câini care au adus zâmbele pe chipurile a milioane de copii din lume.
Cum poți sărbători Ziua internațională a câinelui alături de patrupedul tău
Dacă ești în căutarea de noi activități în care să te distrezi alături câinele tău, iată câteva sugestii pentru a petrece ziua alături de el.
Încearcă o plimbare într-un parc nou sau surprinde-ți câinele cu un traseu mai lung. Aceste animale de companie îndrăgesc mersul prin natură și explorarea de noi locuri.
O jucărie sau o zgardă nouă pot fi motiv de bucurie pentru patrupede. Pentru că sunt mai mereu puși pe șotii, câinii ar vrea o jucărie nouă, mai ales pentru momentele în care stăpânul nu este acasă.
O recompensă, precum o gustare nouă, l-ar putea surprinde.
De asemenea, puteți dona hrană sau jucării câinilor fără stăpân de la un adăpost local pentru a le face viața mai frumoasă.