Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zi de doliu în regiunea Zaporojie, după ce mai mulți ucraineni au murit în urma unui atac rusesc

Regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a declarat zi de doliu duminică, în urma unui atac rusesc care a ucis șapte persoane și a rănit aproape 40, informează AFP.

"Ziua de 30 iunie este declarată zi de doliu în regiunea Zaporojie pentru a comemora victimele atacului inamic asupra orașului Vilniansk", a transmis guvernatorul Ivan Fiodorov pe rețelele sociale.

Ministerul ucrainean de Interne a raportat că în urma atacului de sâmbătă din Vilniansk, trei copii, o femeie și trei bărbați și-au pierdut viața, iar 36 de persoane au fost rănite. Vilniansk este situat la 29 km nord-est de Zaporojie, centrul administrativ al regiunii, aflat sub control ucrainean.

Imagini difuzate de serviciile de urgență arată muncitori care scot dărâmăturile unei clădiri aproape complet distruse, iar autoritățile locale au declarat că și magazinele din zonă au fost afectate.

EFE relatează că Rusia a lansat peste 800 de bombe aeriene ghidate asupra Ucrainei în această săptămână, inclusiv sâmbătă în Vilniansk, regiunea Zaporojie.

Opt persoane, ucise în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, opt persoane au fost ucise în alte localități din estul Ucrainei, potrivit autorităților de la Kiev.

Atacurile rusești din Vilniansk, împreună cu cele din satele din regiunea Donețk, au dus la un total de 11 morți sâmbătă, conform surselor oficiale ucrainene.

"În această săptămână, Rusia a utilizat peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei. Împotriva orașelor și comunităților noastre, împotriva oamenilor noștri, împotriva a tot ce face viața normală", a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

Armata ucraineană a comunicat sâmbătă că Rusia continuă atacurile asupra orașului Torețk, unde a lansat o ofensivă recent, și că luptele sunt intense în satul New York, situat aproape de linia frontului.

New York este sub atac intens de la jumătatea lunii iunie, pe măsură ce forțele ruse avansează spre Torețk, profitând de lipsa de personal și muniție a forțelor ucrainene.

În urma acestor atacuri, președintele Zelenski a cerut aliaților occidentali să accelereze livrările de arme, subliniind nevoia urgentă a Ucrainei de echipamente și forțe pentru a contracara bombardierele rusești, inclusiv avioanele de luptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE