Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

10 prizonieri ucraineni s-au întors acasă. Eliberarea lor din mâinile rușilor a fost mediată de Vatican

10 ucraineni ținuți prizonieri de ruși au fost eliberați. Ei s-au întors la Kiev și au povestit calvarul prin care au trecut. Eliberarea grupului a fost mediată de Vatican, care a cerut ca toți prizonierii de război să fie lăsați să ajungă acasă.

Preoții Ivan Levițky și Bohdan Heleta au decis să rămână în Berdiansk și după ce orașul a fost ocupat de forțele ruse, în 2022. Au fost luați prizonieri și acum au fost eliberați.

"Am încetat să-i mai întreb prin ce treceau, pentru că auzeam povești despre tortură"

Bohdan Heleta, preot catolic: "Sunt mulți dintre bărbații noștri acolo. Am spus deja acest lucru, sunt și fetele și femei acolo. Au nevoie de ajutor, de ajutor concret. Ei așteaptă acest ajutor. Şi, de asemenea, cer lumii, întregii lumi să acţioneze şi mai mult."

Unii dintre civilii care au ajuns acum acasă au fost reținuți de forțele Moscovei după 2014, când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Nariman Dzhelyal, șef adjunct al Mejlis: "Știți, la un moment dat am încetat să întreb oamenii prin ce treceau, pentru că auzeam toate aceste povești despre tortură, presiune psihologică și așa mai departe, e foarte greu să le mai suporți. Și fiecare poveste este atât cunoscută, cât și unică în sine."

Olena a fost ținută ostatică în Donețk de către ruși vreme de șase ani. În tot acest timp, fiica ei a militat neobosit pentru eliberare.

Olena Pekh, istoric de artă: "Cred că ţara noastră... aceasta este forţa ei, suntem de neînvins. Pentru că timp de șase ani, a fost un iad pe care cuvintele nu îl pot descrie. Dar ştiam că am o patrie, oameni cărora le pasă şi pe fiica mea."

De la Vatican, Papa Francisc a cerut eliberarea tuturor celor luați prizonieri în războiul din Ucraina.

Papa Francisc: "Mulţumesc lui Dumnezeu pentru eliberarea preoţilor greco-catolici. Fie ca toți prizonierii acestui război să se întoarcă acasă curând. Să ne rugăm împreună ca toți prizonierii să se întoarcă acasă."

Potrivit autorităților de la Kiev care se ocupă de soarta prizonierilor de război, 3.310 ucraineni au fost deja eliberați din mâinile rușilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE