Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a semnat un pact de securitate cu Uniunea Europeană

Volodimir Zelenski a participat la summit-ul Consiliului European, unde a semnat un pact de securitate cu Uniunea Europeană. Pe lângă noi planuri pentru o cooperare mai strânsă între industria de apărare din Ucraina şi UE, acordul conţine şi o nouă procedură de consultare în situaţii de criză.

Acordul de securitate dintre Ucraina și Uniunea Europeană este rezultatul câtorva luni de discuții între cele 27 de state membre. Acordul de securitate prevede ca, în cazul în care Rusia va ataca din nou după actuala invazie, sau foloseşte arme nucleare în timpul războiului în curs, Uniunea Europeană şi Ucraina trebuie să organizeze consultări de urgenţă în termen de 24 de ore, la cererea oricărei părţi, pentru a discuta despre un posibil sprijin.

Charles Michel, președintele Consiliului European: ”Mai mult sprijin pentru Ucraina. Mai mult sprijin militar, dar și mai mult sprijin financiar. Nu uitați că am decis să folosim activele înghețate, în special veniturile provenite din activele (rusești n.r.) înghețate. MUSCA Cred că acest lucru este extrem de important și transmite mesajul că nu suntem intimidați de Rusia. Dimpotrivă, suntem absolut motivați și hotărâți.” 

Volodimir Zelenski a ajuns în Bruxelles la câteva zile după ce negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană au fost deschise oficial. Pe lângă acordul de securitate cu blocul comunitar, Ucraina a semnat acorduri similare și cu alte două țări, Lituania și Estonia.

Volodimir Zelenski,președintele Ucrainei: ”În luna mai, Putin a încercat să extindă războiul lansând o ofensivă în estul Ucrainei. Datorită curajului de care au dat dovadă ucrainenii și datorită deciziilor luate voi, partenerii noștri, noi am oprit această ofensivă. Astfel, în primul rând, aș vrea să vorbesc despre sprijinul militar, despre artilerie. Îndeplinirea tuturor promisiunilor nu este importantă doar pentru a salva vieți, dar și pentru a distruge iluziile rușilor care speră că își vor atinge scopurile folosind un război.” 

Ucraina a semnat deja 17 acorduri de securitate bilaterale similare, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, Franța, Germania sau Marea Britanie. De la începutul războiului, Uniunea Europeană și țările membre au oferit Ucrainei asistență în valoarea de 108 miliarde de euro. Din aceste fonduri, aproape 40 de miliarde au însemnat sprijin militar. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE