Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina pregătește un nou plan de pace pentru a pune capăt războiului. Zelenski: ”Nu vrem să prelungim acest război”

Ucraina pregătește un nou plan de pace pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, a anunțat Volodimir Zelenski.

El a precizat că propunerea va fi definitivată în acest an. Kievul a propus un plan de pace și în 2022, unul care implica retragerea necondiţionată a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Moscova a respins din start această propunere. Nu este clar ce va predevea noul plan de pace al ucrainenilor.

Dar Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că nu este dispus să facă vreo concesie teritorială.

”Este foarte important pentru noi să prezentăm un plan pentru a pune capăt războiului, (plan) care să fie susţinut de majoritatea (ţărilor) lumii.

Asta e ceea ce facem pe plan diplomatic. Sunt două direcții care merg în parel: să fim puternici pe câmpul de luptă și să dezvoltăm un plan, un plan clar şi detaliat, care va fi gata anul acesta.

Nu vrem să prelungim acest război şi trebuie să ajungem cât mai repede posibil la o pace justă.”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ucraina a propus deja din 2022, adică anul în care a fost invadată de Rusia, un plan de pace în 10 puncte, susţinut de Occident, ce prevede retragerea necondiţionată a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, anterior luna aceasta a avut loc, în Elveția, un summit pentru pace, la iniţiativa Ucrainei şi de la care Rusia a fost exclusă. Zeci de ţări şi-au exprimat la summit susţinerea pentru eforturile Kievului, însă mai multe puteri-cheie s-au abţinut, iar altele, în frunte cu China, nici nu au participat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE