Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski vrea ca Rusia să vină la Summitul Păcii. Un plan pentru summitul de la Kiev ar trebui să fie gata până în noiembrie

Pentru prima oară, Volodimir Zelenski spune că este de acord ca Rusia să participe la un viitor summit pentru pace organizat, la Kiev, relatează AFP.

Zelenski a mai spus, într-o conferință de presă la Kiev, că speră că un plan pentru o astfel de reuniune să fie gata până în noiembrie.

Primul summit pentru pace a avut loc în iunie, în Elveția. Peste 100 de state au participat la eveniment, marii absenți fiind Rusia și China.

Zelenski vorbea atunci despre nevoia de a ajunge la o pace justă cât mai repede posibil. Ucraina vrea însă ca pacea să respecte suveranitatea și integritatea teritorială.

De partea cealaltă, Vladimir Putin a susținut că Ucraina trebuie să se retragă din teritoriile de est ocupate de ruși.

Circa 44% dintre ucraineni cred că a sosit momentul să se înceapă negocierea încheierii războiului cu Rusia, faţă de 35% care sunt împotriva acestor negocieri şi 21% care nu şi-au format o opinie pe acest subiect, potrivit unui sondaj comandat de publicaţia ucraineană ZN şi publicat luni, relatează agenţia EFE.

Într-un sondaj similar din mai 2023, numai 23% dintre ucrainenii intervievaţi erau favorabili negocierilor de pace cu Rusia.

Totuşi, 51% dintre ucrainenii chestionaţi consideră că revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991 - care includ peninsula Crimeea şi toate celelalte teritorii ocupate de Rusia - trebuie să fie o condiţie esenţială pentru orice acord de pace cu Rusia, iar 83% resping o soluţie negociată în termenii propuşi de preşedintele rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE