Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski se întâlnește cu Trump pentru a discuta planul de pace Rusia-Ucraina

Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă, a anunţat că va avea o întâlnire vineri dimineaţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi lideri se vor întâlni la Trump Tower

"După cum ştiţi, Zelenski a cerut să ne întâlnim. Mă voi întâlni cu el mâine dimineaţă în jurul orei 09.45 la Trump Tower", la New York, a declarat el presei.

Întâlnirea celor doi lideri politici a făcut obiectul multor speculaţii în cursul săptămânii.

Potrivit presei americane, Donald Trump nu a apreciat un interviu acordat de Volodimir Zelenski revistei New Yorker - în care președintele ucrainean a afirmat că Donald Trump "nu ştie de fapt cum să oprească acest război".

Trump susține că va opri războiul ”în 24 de ore”

Trump a susținut de mai mult ori că va rezolva problema războiului dintre Rusia şi Ucraina "în 24 de ore", fără a explica vreodată în ce mod.

Înainte de întâlnirea cu Trump, Voldomir Zelenski i-a prezentat planul său de victorie a Ucrainei și președintelui american, Joe Biden. Acum echipele celor două țări vor lucra la armonizarea pozițiilor lor pe acest plan și la implementarea următorilor pași.

Zelenski a fost primit de Joe Biden la Casa Albă

Cei doi lideri s-au întâlnit la Casa Albă. Joe Biden a subliniat că Rusia nu trebuie și nu va învinge în acest război, iar vicepreședintele Kamala Harris a spus că orice discuție despre o cedare de teritorii Rusiei este inacceptabilă.

Joe Biden, președintele SUA: Mă bucur să anunț un pachet de ajutor de 2,4 miliarde de dolari în asistență de securitate. Am instruit Pentagonul să aloce toate fondurile de securitate necesare pentru Ucraina până la finalul mandatului meu, adică până pe 20 ianuarie. Acestea vor întări poziția Ucrainei în viitoarele negocieri.

În al doilea rând, plănuim să ajutăm Ucraina să aibă succes pe termen lung. După cum am declarat la summitul de la Washington, trebuie să susținem parcursul Ucrainei pentru a deveni membră atât a UE cât și a NATO și să continue reformele pentru a lupta cu corupia și a întări democrația. Aceste elemente trebuie să existe când se va termina războiul. Vreau să fiu bine înțeles: Rusia nu trebuie să învingă în acest război. Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge.

„Am discutat cu președintele Biden Planul de victorie”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Este foarte important să avem aceeași viziune pentru viitorul de securitate al Ucrainei în UE și NATO, iar Ucraina face un număr neegalata de reforme pe această cale. Azi am primit un nou pachet de ajutoare de 7,9 miliarde de dolari, care vor fi de mare ajutor și am discutat cu președintele Biden Planul de victorie. Astăzi ne pregătim să discutăm detaliile și să întărim planu, să ne coordonăm pozițiile, iar echipele noastre vor colabora pentru a implementa pașii viitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE