Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de teroriști Hamas prinși în Rafah, anunță Israelul. Statul evreu susține că nu va renunța la operațiunea militară din Rafah

Israelul va continua operațiunile planificate în Rafah, a anunțat un purtător de cuvânt al Armatei. Premierul Benjamin Netanyahu nu este dispus să renunțe la planurile sale chiar dacă organizațiile umanitare și aliații au avertizat că extinderea luptelor în sudul Fâșiei Gaza ar putea adânci criza din regiune. Gruparea Hamas poate preveni moartea civililor, dar nu o face, a dat de înțeles ministrul de externe al Marii Britanii. Oficialul a spus că teroriștii au refuzat o propunere generoasă de armistițiu în Gaza. 

Armata statului evreu susține că operațiunea militară din Rafah este una limitată și precisă. Un purtător de cuvânt a spus că soldații sunt conștienți de faptul că în oraș s-au refugiat sute de mii de civili. Din acest motiv, înainte să înceapă luptele au fost trimise ordine de evacuare. 

Daniel Hagari,  purtător de cuvânt al armatei israeliene: ”Operațiunile noastre în Rafah rămân limitate ca amploare și se concentrează pe înregistrarea unor progrese tactice și avantaje militare importante. Am evitat zonele dens populate. De la începutul acestei operațiuni. De la începutul operațiunii noastre precise împotriva grupării Hamas din Rafah, am eliminat zeci de teroriști, am descoperit tunelurile subterane folosite de ei și multe arme.” 

Teroriștii nu au oprit extinderea luptelor în sudul Fâșiei Gaza

Ministrul de Externe al Marii Britanii, țară apropiată negocierilor dintre Israel și Hamas, a declarat că teroriștii ar fi putut opri extinderea luptelor în sudul Fâșiei Gaza, dar nu au făcut-o.

David Cameron, ministrul de externe al Marii Britanii: ”Hamas a primit o ofertă care prevedea eliberarea a sute de prizonieri din închisorile israeliene în timpul unei pauze în lupte. Potrivit propunerii, în Fâșia Gaza urma să ajungă ajutorul care este atât de necesar în Gaza. Gruparea nu a acceptat această ofertă. Acum, am o întrebare pentru Hamas, aș vrea să-i întreb de ce permit ca suferința să continue.”

Premierul statului evreu este presat de partenerii de peste hotare să cruțe, pe cât posibil, viața civililor din Gaza. Iar în țară, mii de oameni continuă să protesteze weekend de weekend și îi cer lui Benjamin Netanyahu să depună eforturi pentru eliberarea ostaticilor reținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Sâmbătă seara, forțele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți. Israelul estimează că 128 de civili mai sunt ținuți ostatici de gruparea Hamas în Fâșia Gaza. Alți 36 ar fi murit între timp, în captivitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE