Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Condițiile pentru ca SUA să rămână în NATO. Rubio: „E singura modalitate prin care Alianța devine mai puternică”

Secretarul american de Stat, Marco Rubio, le-a dat asigurări aliaților că președintele Donald Trump nu este împotriva NATO și că Statele Unite vor rămâne în Alianță. Le cere însă statelor membre să facă sacrificii și să crească cheltuielile de apărare la 5%, relatează Euronews.com.

Marco Rubio a reiterat angajamentul Statelor Unite față de Alianța Nord-Atlantică cu prilejul primei sale reuniuni cu miniștrii de Externe ai statelor membre NATO. De asemenea, a transmis mesajul președintelui Donald Trump potrivit căruia țările europene și Canada trebuie să crească în continuare cheltuielile pentru Apărare.

„Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat în mod clar că susține NATO, vom rămâne în NATO”, a afirmat Marco Rubio, la Bruxelles, potrivit sursei citate.

Șeful diplomației americane a punctat că SUA vor ca Alianța să fie mai puternică împotriva oricărei potențiale amenințări.

„Singurul mod în care NATO poate deveni mai puternică și mai viabilă este dacă partenerii noștri, statele care fac parte din această alianță importantă, au mai multe capacități”, a adăugat el.

Marco Rubio a menționat că se așteaptă să obțină la Bruxelles un angajament clar din partea aliaților de a cheltui 5% din PIB-ul lor pentru Apărare, o creștere față de nivelul actual de 2%, pe care unele țări europene, cum ar fi Belgia, Italia și Spania, încă nu reușesc să îl atingă.

„Înțeleg că există politici interne care, după decenii de construire a unei vaste rețele de securitate socială, poate nu doresc să renunțe la aceasta și să investească mai mult în securitatea națională, însă un război terestru la scară largă în inima Europei ne reamintește că puterea dură este încă necesară ca factor de descurajare”, a declarat el.

NATO își evaluează lipsurile când vine vorba despre capacitățile militare înainte de a se angaja față de un nou obiectiv privind cheltuielile cu Apărarea, însă o decizie finală nu ar putea fi luată până la summitul anual NATO din iunie de la Haga.

Reacția șefului NATO în cazul creșterii cheltuielilor pentru Apărare

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reamintit că statele europene care fac parte din NATO s-au angajat recent la cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru Apărare de la sfârșitul Războiului Rece, deși a fost de acord cu SUA că trebuie luate mai multe măsuri în acest sens.

„Presupun că ceea ce trebuie să cheltuim, canadienii și europenii laolaltă, va fi aproape 3%”, a declarat fostul premier olandez în drum spre reuniunea de două zile a miniștrilor de Externe ai alianței de la Bruxelles.

Rubio a evidențiat că majorarea cheltuielilor pentru Apărare la 5% nu poate fi realizată decât „într-un an sau doi”, însă SUA solicită acum aliaților săi o cale reală de urmat pentru a construi un NATO mai puternic, capabil să își apere teritoriile.

Șeful NATO a mai avertizat că amenințările la adresa securității globale cu care se confruntă Alianța sunt din ce în ce mai interconectate și că amenințarea rusă va persista mulți ani.

„Vedem ce face China. Vedem cum aceste două teatre, Pacificul interior și cel euroatlantic, devin din ce în ce mai conectate prin faptul că rușii lucrează împreună cu nord-coreenii, cu chinezii, cu Iranul, așa că trebuie să analizăm toate aceste teatre împreună și acesta va fi obiectivul nostru”, a spus el.

Statele europene din NATO așteaptă, de asemenea, mesaje clare sau o foaie de parcurs de la Rubio cu privire la retragerea trupelor americane din Europa, unde sunt staționați aproximativ 100.000 de soldați americani. Cu toate acestea, secretarul de stat american nu a abordat încă această problemă, iar Rutte a indicat că nu este planificată nicio retragere imediată.

„Nu există niciun plan ca ei (SUA) să își reducă brusc prezența aici în Europa, dar știm că America, fiind superputerea care este, trebuie să se ocupe de mai multe teatre de operațiuni”, a declarat Rutte.

Unii membri NATO consideră că SUA și-ar putea reduce prezența cu aproximativ 20.000 până la 50.000 de militari.

Secretarul general al NATO a recunoscut că SUA caută de mult timp să își orienteze atenția către zona Indo-Pacific, dar a asigurat că acest lucru se va face „într-o manieră foarte coordonată”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE