Zeci de mii de argentinieni au manifestat vineri în mai multe oraşe, sub şocul tentativei de asasinat care a vizat-o joi pe vicepreşedinta Cristina Fernandez.
Incidentul a dus la un val de condamnări pe plan internaţional şi a generat în Argentina apeluri la temperare în politică, potrivit Agerpres.
Cea mai mare manifestație din Buenos Aires
Manifestaţia din Buenos Aires a fost cea mai mare din capitala argentiniană după multă vreme.
Preşedintele Alberto Fernandez a calificat atentatul împotriva fostei şefe a statului drept „un fapt de o enormă gravitate, cel mai grav survenit după ce ţara noastră şi-a recâştigat democraţia.” Ziua de vineri a fost declarată una liberă.
Ce s-a întâmplat
Joi seara, un bărbat a îndreptat arma spre capul Cristinei Fernandez, în faţa domiciliului său din Buenos Aires. Din imagini de televiziune s-a putut vedea cum bărbatul pare să fi apăsat pe trăgaci fără să se declanşeze un foc de armă.
Bărbatul a fost imobilizat și identificat. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările judecătorului și procurorului.
Reacții
Tentativa de asasinat a fost imediat condamnată de întreaga clasă politică argentiniană şi internaţională.
Papa Francisc, fost arhiepiscop de Buenos Aires, a transmis un mesaj de solidaritate, în care spune că se roagă „pentru ca armonia socială şi respectul faţă de valorile democratice să prevaleze mereu”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat şocat de tentativa de asasinat, pe care o condamnă.
SUA au condamnat ferm această tentativă. Secretarul de stat american Antony Blinken a scris pe Twitter că Washingtonul este „alături de guvernul şi de poporul argentinian în respingerea violenţei şi a urii”.