Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de evenimente culturale la Zilele patrimoniului european. Care este programul și în ce țări se desfășoară

În această toamnă, zeci de evenimente culturale au loc în întreaga Europă ca parte a Zilelor europene ale patrimoniului, o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene.

Peste 40 de țări de pe continent invită publicul să afle mai multe despre orice, de la monumente naționale la ritualuri și tradiții.

Evenimentele urmează o temă anuală, care în acest an este „Patrimoniul rutelor, rețelelor și conexiunilor”.

„În fiecare an, Zilele europene ale patrimoniului reunesc milioane de europeni în jurul patrimoniului lor istoric și cultural comun. Aceasta este o modalitate excelentă de a ne asigura că patrimoniul nostru european comun este înțeles, prețuit și protejat pentru generațiile viitoare, aducând în același timp beneficii economice comunităților locale prin turism.”, a declarat Iliana Ivanova, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Națiunile vor evidenția modul în care circulația oamenilor, ideilor și culturilor de-a lungul timpului și spațiului a modelat mediul construit, monumentele și străzile, precum și practicile culturale imateriale, cum ar fi ritualurile, limbile și alimentele.

Zilele patrimoniului european celebrează legăturile culturale

Programul din acest an a început în Lituania și a inclus centenarul Sărbătorii cântecului și dansului baltic.

Evenimentele din Austria, Belgia, Germania și Irlanda s-au încheiat deja, dar mai sunt încă multe în curs de desfășurare în alte țări.

Franța: 21 - 22 septembrie

Ediția din acest an a Journées européennes du patrimoine urmărește tema anuală cu activități privind patrimoniul transporturilor, tehnologiile de comunicare și practicile culturale.

Vizitatorii pot explora rutele de transhumanță - trasee istorice folosite sezonier de păstori pentru a muta animalele - și patrimoniul maritim al Franței, inclusiv farurile și porturile.

Alte evenimente pun în evidență arheologia subacvatică, acvacultura și festivalurile legate de mare.

Luxemburg: 27 septembrie - 6 octombrie

Programul Zilelor europene ale patrimoniului din Luxemburg se va concentra pe interconexiunile patrimoniului cultural european.

Evenimentele vor celebra rutele culturale ale Consiliului Europei, iar vizitatorii pot participa la plimbări și tururi ghidate care explorează dezvoltarea patrimoniului.

Malta: 4 - 14 octombrie

Unul dintre punctele culminante ale Zilelor patrimoniului european din Malta este festivalul Notte Bianca. Acest eveniment anual, care are loc în prima sâmbătă din octombrie, este una dintre cele mai mari sărbători artistice și culturale din țară.

Pentru o noapte, întreaga capitală Valletta se transformă într-o pânză vibrantă de spectacole live, concerte și instalații artistice. Străzile, piațetele, bisericile, palatele de stat și muzeele orașului se transformă în locuri pline de viață, în timp ce cafenelele și restaurantele rămân deschise până târziu.

România: 21 septembrie

Zilele europene ale patrimoniului din România se bazează pe tema „Coridoare culturale: Rute europene ale obiectivelor patrimoniale” și evidențiază circulația și legăturile dintre oameni, bunuri și idei încă din perioada preistorică.

Vizitatorii se pot aștepta la trasee ghidate, la deschiderea unor clădiri istorice și la expoziții despre patrimoniul construit și imaterial, precum și la o varietate de evenimente destinate tinerilor.

Slovenia: 28 septembrie - 12 octombrie

Evenimentul din Slovenia va evidenția traseele din întreaga țară și va explora legăturile prin valori comune, practici culturale și împărtășirea poveștilor care alcătuiesc identitățile colective.

Printre acțiuni se numără o plimbare cu bicicleta pentru copii de-a lungul rutei culturale a Sfântului Martin și o prelegere despre patrimoniul olfactiv, care va discuta despre importanța mirosurilor în practicile culturale și în memoria comună.

Spania: Septembrie - noiembrie

În Spania, Jornadas Europeas de Patrimonio vor încuraja explorarea dialogului intercultural, a conexiunilor fizice și digitale și a modului în care fluxul de oameni și idei a influențat totul, de la clădiri la mâncare și limbă.

Evenimentele includ o experiență de turism vitivinicol subteran în pivnițele subterane ale vinăriilor din Burgos și o serie de itinerarii care conectează oamenii cu natura în Arlanza.

Regatul Unit: Septembrie

În Regatul Unit, mai puteți prinde Doors Open Days în Scoția, unde zeci de clădiri închise de obicei publicului sunt deschise pentru vizite și tururi ghidate.

Tema din acest an este evidențiată într-o secție de poliție din anii 1940 din Edinburgh, cu o expoziție care explorează legătura dintre forțele de poliție din oraș și publicul larg și la moscheea Alloa din Clackmannashire, care se concentrează pe legăturile istorice dintre Scoția și lumea musulmană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE