Două monumente din România, Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca și Biserica Săsească din Alma Vii, au fost premiate la nivel european pentru modul cum au fost restaurate și redate patrimoniului cultural. Prestigioasele premii Europa Nostra recompensează modul prin care elemente de patrimoniu sunt restaurate și reintroduse în circuitul turistic.
La competiție au participat peste 200 de proiecte din 18 țări. Dintre acestea, 26 de monumente au fost premiate. Însă Marele premiu va fi acordat în toamnă, la Ateneul Român din București, după votul publicului.
Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Plasată în Piața Unirii din Cluj-Napoca, atrage mulți turiști care încep de aici explorarea orașului.
Christian este din Germania și se află pentru prima dată în România:
"Este plăcut să ai o biserică curată, iar interiorul este destul de ordonat și nu este complet umplut cu lucruri de aur, așa cum sunt în mod obișnuit bisericile catolice, care sunt extrem de luxoase și pline de lucruri în interior."
După șase ani de renovări, biserica clujeană a fost redeschisă în 2022, îmbogățită. Arheologii au descoperit vechiul altar, de la începutul secolului al XIV-lea, pavajul original și bucăți din pietre de morminte. Biserica a fost un punct central al Reformei Protestante în secolul al XVI-lea.
Când biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost restaurată, a fost descoperit și unul dintre cele mai frumoase încadramente din Europa. Acesta datează din 1528 și se diferențiază prin decorațiunile cu îngerași renascentiști și portretul gotic al preotului din acea perioadă, Johannes Kly.
Radu Lupescu, arheolog: "Istoria acestei biserici înseamnă istoria Clujului, oamenii aici si-au inceput viata prin botez și aici și-au încheiat viața, deci totul era legat de biserica parohială sute de ani. Au avut loc aici evenimente importante, principii Transilvaniei de obicei aici erau aleși."
Construcția bisericii a început în secolul al XIV-lea, dar turnul a fost adăugat în secolul al XV-lea. Turnul original a fost avariat de un fulger în 1697. În secolul al XIX-lea, turnul a fost reconstruit în stil neogotic, ajungând la o înălțime de 80 de metri.
Ádám Maksay, proiectantul general al reabilitării Bisericii Sf. Mihail: "Ideea de bază era să prezentăm importanța arhitecturală, dar și importanța clădirii ca reutilizare după lucrările de reabilitare. Utilizarea bisericii ca spațiu bisericesc și cultural, pentru concerte, evenimente și așa mai departe. Un lucru destul de important care a fost apreciat de juriu: consolidarea în pod a bisericii cu o structură metalică împotriva cutremurului."
România a mai primit un premiu pentru Biserica Săsească din Alma Vii, județul Sibiu.
Construită în stil gotic în secolul al XIV-lea, cu ziduri înalte de piatră și turnuri, biserica a fost restaurată între 2015 și 2022 cu ajutorul Fundației Mihai Eminescu. Ceea ce a contat în ochii juriului a fost implicarea comunității locale în procesul de restaurare.
Ștefan Bâlici, arhitect restaurator: "A fost gândit din start un spațiu de tip bucătărie, centru de gastronomie locală și un alt spațiu ca magazin pentru produse locale, astfel încât oamenii din sat să fie permanent conectați cu funcționarea, utilizarea acestui ansamblu."
Pe 7 octombrie, toți cei 26 de câștigători din 18 țări, printre care și cele două monumente din România vor fi premiați la Ateneul Român. Până atunci, puteți vota online pe site-ul Europa Nostra pentru a decide câștigătorul Marelui Premiu și al Premiului Publicului, fiecare în valoare de 10.000 de euro.