Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Würzburg, „casa” naționalei la EURO 2024. Cum e viața românilor stabiliți în orașul înconjurat de podgorii

Würzburg, orașul din landul Bavaria ales de selecționerul Edi Iordănescu drept bază de pregătire pe perioada EURO 2024, este un oraș liniștit, cu aproximativ 130.000 de locuitori și o arhitectură deosebită. Traversat de râul Main, Würzburg se află la 115 km de Frankfurt, orașul în care se va juca miercuri meciul dintre România și Slovacia.

Würzburg, „casa” naționalei la EURO 2024

De departe, cea mai bună priveliște asupra orașului vine de la Cetatea Marienberg, o fortăreață cu o arhitectură deosebită, loc de întâlnire pentru cei care vor să admire întreaga zonă. Înconjurată de viță de vie, fortăreața privește spre vechiul oraș universitar, cu domurile, tunurile și podurile sale.

Eduard Popescu, jurnalist Euronews: „Numit și orașul celor 100 de biserici, Würzburg este capitala regiunii Franconia Inferioară, un oraș din landul Bavaria cu aproximativ 130.000 de locuitori, printre care și 2.000 de rezidenți români. O localitate situată pe malul râului Main”.

De pe dealul cetății, am ajuns în centru, iar „podul vechi” este principala atracție. De pe site-ul oficial al municipalității aflăm că primul pod de piatră din Germania a fost construit pe locul podului de astăzi, în jurul anului 1120. Atmosfera este una relaxată, iar localnicii și turiștii se delectează degustând vinurile locale. Un pahar costă 6 euro. Orașul este înconjurat de podgorii.

Felix, localnic: „Orașul este foarte frumos, micuț, dar cu multe posibilități de a petrece timpul liber. Avem râul, te poți plimba, poți face sport. Dacă faci comparație cu Frankfurt sau Nürnberg, orașe cu mult trafic, stres, noi aici suntem liniștiți”.

Important centru universitar, Würzburg găzduiește aproximativ 30.000 de studenți.

Michael, localnic: „Ne-am mutat aici acum patru ani, soția mea a studiat aici. Ne place orașul, fiul meu s-a născut aici, de asemenea, chiar ne place. Mulți tineri, locuri de joacă, multe lucruri de făcut în aer liber. V-am întâlnit pe voi, persoane de treabă, cred că românii se pot adapta ușor culturii din Germania”.

Din traseul nostru nu puteam rata Palatul rezidențial, inclus în Patrimoniul UNESCO în 1981. Cu un castel construit în stil baroc și o grădină fascinantă, palatul este una dintre principalele atracții turistice din zonă. Iar din peisajul local nu lipsesc nici festivalurile. Jurnaliștii Euronews România au ajuns la un astfel de eveniment.

Reporter: Cum e viața aici?

Una foarte bună. Multe parcuri, cluburi. Viața este mai echilibrată aici.

În Würzburg s-a născut și Dirk Nowitzki, unul dintre cei mai importanți baschetbaliști europeni care au evoluat în NBA.

Denis Drăguș: „Mergem să câștigăm”

Naționala de fotbal s-a antrenat cu efectivul complet, luni seara, pe arena din Würzburg. Selecționerul Edi Iordănescu a făcut un antrenament tehnico-tactic, încercând să schițeze primul 11 pe care îl va folosi în ultimul meci din grupă.

Tricolorii sunt convinși că pot obține calificarea după un rezultat bun la Frankfurt. Denis Drăguș crede în șansa lor.

Denis Drăguș, atacant Naționala României: „Ne dorim să ne revanșăm și să producem din nou bucurie pentru toți suporterii. Chiar voiam să mulțumesc tuturor. Cred că toată Europa a fost uimită de ceea ce s-a întâmplat pe stadion și în afara stadioanelor cu sportivii români. Mergem să câștigăm. Mergem să luăm locul 1 în grupă, în funcție și de celelalte rezultate. Cu gândul ăsta plecăm, să câștigăm și să terminăm pe locul 1 și să facem din nou lumea fericită. Fiecare dintre noi e pregătit să dea tot, peste 100%, pentru echipa națională. V-am spus, nu am vorbit degeaba când am spus că suntem o familie și fiecare se bucură pentru celălalt”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE