Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CALCULE. Cum se califică România în ”optimi” la EURO 2024. Toate scenariile

După primele două etape din faza grupelor la Euro 2024, România are o victorie (3-0 cu Ucraina) și o înfrângere (0-2 cu Belgia). Meciul decisiv pentru Tricolori este cel cu Slovacia, în ultima etapă a grupelor, pe 26 iunie, de la ora 19:00. La aceeași oră se dispută și cealaltă partidă, Ucraina - Belgia.

26/06/2024 , 19:53

La pauză, România - Slovacia 1-1

La acest scor, alături de rezultatul din Belgia - Ucraina (0-0 la pauză), Tricolorii sunt calificați în optimi.

Clasament LIVE grupa E

1. România - 4p | Golaveraj +1 | Goluri marcate: 4

2. Belgia - 4p | Golaveraj +1 | Goluri marcate: 2

3. Slovacia - 4p | Golaveraj 0 | Goluri marcate: 3

4. Ucraina - 4p | Golaveraj -2 | Goluri marcate: 2

CALCULE. Cum se califică România în ”optimi” la EURO 2024

Toate echipele din grupa E sunt la egalitate, cu câte trei puncte, însă România rămâne lider, datorită golaverajului. Astfel, grupa E este cea mai complicată, pentru că fiecare echipă se poate califica în optimi. Totodată, este o premieră la un Campionat European. Interesant este că România poate merge mai departe chiar și cu o înfrângere.

Clasament grupa E, înainte de ultima etapă din faza grupelor:

1. România – 3 puncte (golaveraj 3-2)

2. Belgia – 3 puncte (golaveraj 2-1)

3. Slovacia – 3 puncte (golaveraj 2-2)

4. Ucraina – 3 puncte (golaveraj 2-4)

Varianta 1: România câștigă cu Slovacia

Dacă România câștigă cu Slovacia, se califică în optimi indiferent de rezultatul dintre Belgia și Ucraina și o poate face chiar de pe primul loc al grupei.

Pentru a se califica de pe primul loc, România ar trebui să aibă golaveraj superior Belgiei. În acest moment, România are golaveraj +1, pentru că a marcat trei goluri și a primit două până acum. Belgia a marcat două goluri și a primit unul, însă chiar dacă belgienii au golaveraj egal cu al României, primul criteriu de departajare este cel al golurilor mai multe marcate.

În ultima etapă, dacă Belgia va avea același număr de goluri macate și primite cu România, se ia în condiderare meciul direct dintre România și Belgia, capitol la care Belgia trece peste noi, pentru că ne-a învins cu 2-0.

Dacă România termină grupa pe primul loc, ar urma să joace în optimi cu una dintre cele mai bune echipe de pe locul 3 din grupele A, B, C sau D. În acest moment, cu o rundă rămasă de jucat, cele mai bune locuri trei sunt Austria (Grupa D), Slovacia (Grupa E), Slovenia (Grupa C) și Albania (Grupa B).

Varianta 2: România face egal cu Slovacia

România se califică dacă nu pierde cu Slovacia, în ultimul meci din grupă, indiferent de rezultatul meciului Belgia - Ucraina. Doar poziția de pe care se califică România se poate decide ca urmare a rezultatului Belgia - Ucraina.

Astfel, dacă Tricolorii remizează cu Slovacia, echipa lui Iordănescu se poate califica chiar și de pe primul loc al grupei E dacă celălalt meci se termină tot la egalitate. În acest scenariu, singurul aspect la care ne putem uita este cel al numărului de goluri marcat în meciul Belgia - Ucraina. Referitor la acest ultim aspect și cu un egal între Belgia și Ucraina, România poate încheia grupa ca lider dacă remiza Belgia - Ucraina ar fi de 0-0.

Dacă belgienii și ucrainenii ar remiza 1-1, 2-2, 3-3 sau alt scor cu goluri mai multe, belgienii ar termina ca lideri, dar numai dacă marchează mai mult decât marchează românii cu Sovacia. Practic, dacă România remizează cu Slovacia, indiferent de scorul acestei remize, Tricolorii rămân peste slovaci.

România termină a doua în grupă dacă va remiza cu Slovacia și dacă în celălalt meci se impune fie Belgia, fie Ucraina. În acest scenariu, dacă România ar termina grupa pe 2, trupa lui Iordănescu ar urma să joace în optimi cu locul 2 din grupa D, acolo unde este Franța în acest moment. Dar și în grupa D este complicat, pentru că pe locul 2 pot termina atât Olanda, cât și Austria.

Varianta 3: România pierde cu Slovacia

În această situație, România se poate califica, dar ar putea să și rateze calificarea.

Dacă România ar pierde la un gol diferență cu Slovacia, golaverajul nostru ar fi zero, ceea ce ne-ar avantaja în clasamentul celor mai bune patru locuri 3 din cele șase grupe. Asta pentru că, potrivit regulamentului, se califică în optimi și patru cele mai bune locuri 3.

În acest moment, cu o rundă rămasă de jucat din faza grupelor, cele mai bune locuri trei sunt: Austria (Grupa D), Slovacia (Grupa E), Slovenia (Grupa C) și Albania (Grupa B).

Dacă România ar pierde cu Slovacia, pentru ca Tricolorii să ajungă în optimi, trebuie ca Belgia să o bată pe Ucraina. Numai că trebuie să mai așteptăm și finalul celorlalte grupe, pentru a fi siguri că vom fi printre cele mai bune patru locuri 3 de la Euro 2024.

Ungaria a câștigat cu 2-0 meciul cu Scoția, din grupa A, dar maghiarii au golaveraj -3. La acest capitol, România se află peste maghiari, iar dacă românii ar pierde cu Slovacia, ar trebui să nu o facă la mai mult de trei goluri, pentru ca Ungaria să nu fie peste noi în clasamentul celor mai bune locuri 3.

Dar există și varianta în care România pierde cu Slovacia, iar Ucraina să o bată pe Belgia, ceea ce înseamnă că Tricolorii sunt eliminați, iar echipele care merg mai departe sunt Ucraina și Slovacia. Astfel, ne-ar ajuta ca Ucraina să nu o bată pe Belgia, pentru ca România să se califice de pe locul 3, dar doar dacă România se va afla printre cele mai bune patru locuri 3.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE