Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți o lege care permite alegătorilor să voteze în aceleași secții atât la referendumuri, cât și la alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare.
Nicușor Dan, despre organizarea referendumului local în București: Înseamnă costuri mai mici de organizare
Referendumul local din 24 noiembrie va fi organizat de autorități în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale.
„Asta înseamnă timp mai puţin petrecut în secţia de vot de către bucureşteni cât şi costuri mai mici de organizare. Mulţumesc parlamentarilor care au iniţiat proiectul, celor care l-au votat şi preşedintelui României pentru promptitudine. Pe 24 noiembrie este important să spunem «DA» în număr cât mai mare pentru a avea un oraş organizat şi dezvoltat unitar”, a declarat Nicușor Dan, potrivit Agerpres.
Legea privind reglementarea referendumului, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Iohannis a promulgat marți o lege care permite alegătorilor să voteze în aceleași secții atât la referendumuri, cât și la alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare.
Această modificare legislativă are scopul de a optimiza și organiza mai eficient activitatea infrastructurii electorale, adresând eventualele disfuncționalități și acoperind lipsurile legislative care au apărut anterior în desfășurarea simultană a proceselor de vot pentru alegeri și referendumuri.
Această modificare legislativă are scopul de a optimiza și organiza mai eficient activitatea infrastructurii electorale, adresând eventualele disfuncționalități și acoperind lipsurile legislative care au apărut anterior în desfășurarea simultană a proceselor de vot pentru alegeri și referendumuri.
Referendumul lui Nicușor Dan a trecut de Camera Deputaților
Referendumul local pentru București a fost adoptat, marți, de camera decizională a Parlamentului.
221 de deputați au votat pentru și doar 18 împotrivă. Acum trebuie să meargă la președinte pentru promulgare.
Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, au decis, marţi, deputaţii, prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.
Potrivit unui amendament, "în situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea 'VOTAT', pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin".
Nicușor Dan: Referendumul local din 24 Noiembrie va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale
”Referendumul local din 24 Noiembrie va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale. Deputații au votat astăzi în plen proiectul de lege care permite folosirea infrastructurii scrutinului național și pentru consultarea publică din București, urmând ca legea să meargă la promulgare la Președintele României. Le mulțumesc tuturor deputaților care au înțeles importanța acestui demers democratic și care s-au mobilizat rapid pentru a aduce modificările necesare proiectului de lege”, a postat Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
221 de deputați au votat pentru și doar 18 împotrivă. Acum trebuie să meargă la președinte pentru promulgare.
Amendamentul PNL a trecut de Comisia Juridică
PSD, UDMR și minoritățiile au anunțat că își însușesc amendamentul. Totodată, partidul AUR a votat împotriva. Actul normativ va merge în plen pentru dezbatere și vot final.
PNL a depus un amendament pentru ca, în situaţia în care referendumurile naţionale şi locale sunt organizate în aceeaşi zi cu alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare sau locale, alegătorii să voteze în aceleaşi secţii de votare.
Amendamentul a fost depus la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.29/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019.
Nicușor Dan: „Traficul din București, principala problemă a bucureștenilor, vine din modul necontrolat în care s-a dezvoltat urbanistic orașul”
Nicuşor Dan a precizat, luni, că, în cazul în care nu va fi aprobată legea care să permită utilizarea aceleiaşi infrastructuri pentru referendumul local şi pentru alegerile naţionale, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau spaţii suficient de încăpătoare pentru cele două comisii electorale. Nicuşor Dan a menţionat că hotărârea CGMB privind organizarea referendumului local va fi transmisă prefectului, care va înştiinţa Ministerul de Interne. Ulterior, va fi înştiinţată Autoritatea Electorală Permanentă şi va fi constituit un Birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea referendumului.
„Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de Birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu Biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi vom avea în fiecare secţie de votare o singură comisie şi mai multe buletine de vot: pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale şi pentru referendumul local. Dacă nu se întâmplă lucrul acesta, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau să vadă dacă sala permite funcţionarea a două comisii. Şi, bineînţeles, şi costurile vor fi ceva mai mari, pentru că oamenii aceştia trebuie plătiţi conform legi”, a spus Nicușor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
Potrivit primarului, o astfel de comasare ar permite simplificarea procesului şi reducerea costurilor.
În cazul în care nu va fi utilizată aceeaşi infrastructură, Primăria Capitalei va avea cheltuieli de aproximativ 7 milioane de lei.
„Consiliul General a votat declanșarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărțirea banilor care se strâng din taxele și impozitele bucureștenilor între Primăria Generală și primăriile de sector, a doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul municipiul București să emită autorizație de construire pe toată suprafața orașului, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene. Traficul din București, care e principala problemă a bucureștenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic orașul ăsta, necontrolat. Și atunci, dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil și de modul în care se construiește în oraș”, a mai adăugat primarul general.
Știrea inițială:
Referendumul local în București a trecut de Consiliul General. Bucureștenii ar putea avea încă un buletin de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale
Update: Consiliul General al Municipiului București a votat ca referendumul din București să fie organizat. Acesta a obținut 47 de voturi ”pentru” și doar unul ”împotriva”.
Dorința lui Nicușor Dan a fost ca referendumul local să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în aceleași secții de votare. Totodată, a fost aprobată introducerea unei a treia întrebări în chestionar, cu privire la adoptarea unui program de sănătate și de prevenție a consumului de droguri în școli.
Cele trei întrebări puse bucureștenilor pentru a se pronunța prin DA sau NU sunt următoarele:
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”
- Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Știrea inițială: Consiliul General al Municipiului București ar trebui să voteze luni dimineață dacă este de acord ca referendumul din București să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în aceleași secții de votare.
Dacă s-ar organiza separat, costurile s-ar putea ridica la 10 milioane de lei, estimează primarul general Nicușor Dan.
Ne așteptăm ca votul din această dimineață la nivelul Consiliului General al Municipiului București să fie doar o simplă formalitate.
Primarul exercițiu, Nicușor Dan, a obținut deja sprijinul tuturor partidelor police de centru-dreapta, care au în momentul de față majoritate în cadrul acestui consiliu.
Au 32 de reprezentanți, iar pentru adoptarea unei decizii precum cea a organizării unui referendum local odată cu primul tur a alegerilor prezidențiale, e nevoie doar de 27 de astfel de voturi.
PSD vrea o a treia întrebare la referendum
Ne așteptăm chiar ca reprezentanții PSD să susțină această idee a unui referendum.
Social-democrații au însă o condiție: să fie inclus în acest plebiscit încă un chestionar, o a 3-a întrebare prin care bucureștenii să își exprime acordul sau nu pentru inițierea de către Primăria Generală a unui program de sănătate și de prevenție a consumului de droguri în școli.
Înțelegem că Nicușor Dan susține și această idee, pentru că, în paralel, el vrea să obțină din partea locuitorilor Capitalei acordul pentru transferul unor taxe și impozite de la primăriile de sectoare către Primăria Generală, laolaltă cu dreptul exclusiv de emitere a autorizațiilor de construcție.
Până aici, toate bune și frumoase. Mai există însă o problemă de organizare, am putea spune. În momentul de față legislația în vigoare nu permite organizarea unui referendum local odată cu un scrutin, un tur de scrutin, iar în momentul de față liberalii au venit în întâmpinarea acestei dificultăți.
Au depus un amendament la Parlament, iar acest amendament ar putea să deblocheze situația și să permită Primăriei Generale să facă și o economie de șapte până la 10 milioane de lei.
Asta pentru că atunci s-ar organiza referendumul tot în secțiile de votare care deja sunt pregătite pentru testul prezidențial.
Potrivit însă unor surse, PSD se va opune însă adoptării acestui amendament în Parlament, pe motiv că atunci s-ar încălca o procedură parlamentară, pentru că se vine cu un amendament la un proiect de lege deja depuși și se schimbă sensul respectivei legi.
Rămâne de văzut cum se va tranșa această chestiune tot mâine la Parlament, în comisiile de specialitate și de ce nu și în plen.