Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Referendum local în București. Consiliul General votează azi propunerea lui Nicușor Dan

Consiliul General al Municipiului București ar trebui să voteze luni dimineață dacă este de acord ca referendumul din București să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în aceleași secții de votare.

Dacă s-ar organiza separat, costurile s-ar putea ridica la 10 milioane de lei, estimează primarul general Nicușor Dan.

Ne așteptăm ca votul din această dimineață la nivelul Consiliului General al Municipiului București să fie doar o simplă formalitate.

Primarul exercițiu, Nicușor Dan, a obținut deja sprijinul tuturor partidelor police de centru-dreapta, care au în momentul de față majoritate în cadrul acestui consiliu.

Au 32 de reprezentanți, iar pentru adoptarea unei decizii precum cea a organizării unui referendum local odată cu primul tur a alegerilor prezidențiale, e nevoie doar de 27 de astfel de voturi.

PSD vrea o a treia întrebare la referendum

Ne așteptăm chiar ca reprezentanții PSD să susțină această idee a unui referendum.

Social-democrații au însă o condiție: să fie inclus în acest plebiscit încă un chestionar, o a 3-a întrebare prin care bucureștenii să își exprime acordul sau nu pentru inițierea de către Primăria Generală a unui program de sănătate și de prevenție a consumului de droguri în școli.

Înțelegem că Nicușor Dan susține și această idee, pentru că, în paralel, el vrea să obțină din partea locuitorilor Capitalei acordul pentru transferul unor taxe și impozite de la primăriile de sectoare către Primăria Generală, laolaltă cu dreptul exclusiv de emitere a autorizațiilor de construcție.

Până aici, toate bune și frumoase. Mai există însă o problemă de organizare, am putea spune. În momentul de față legislația în vigoare nu permite organizarea unui referendum local odată cu un scrutin, un tur de scrutin, iar în momentul de față liberalii au venit în întâmpinarea acestei dificultăți.

Au depus un amendament la Parlament, iar acest amendament ar putea să deblocheze situația și să permită Primăriei Generale să facă și o economie de șapte până la 10 milioane de lei.

Asta pentru că atunci s-ar organiza referendumul tot în secțiile de votare care deja sunt pregătite pentru testul prezidențial.

Potrivit însă unor surse, PSD se va opune însă adoptării acestui amendament în Parlament, pe motiv că atunci s-ar încălca o procedură parlamentară, pentru că se vine cu un amendament la un proiect de lege deja depuși și se schimbă sensul respectivei legi.

Rămâne de văzut cum se va tranșa această chestiune tot mâine la Parlament, în comisiile de specialitate și de ce nu și în plen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE