Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan vrea referendumuri pe împărțirea banilor și responsabilităților între PB și primăriile de sector: Aș vrea să se desfășoare odată cu parlamentarele

Nicușor Dan a avut o primă reacție după ce rezultatele exit-pollului l-a clasat cu o victorie de 45% pentru șefia la Primăria Capitalei.

Primarul Capitalei a declarat că alegerile sunt câștigate de comunități care doresc onestitate în funcția publică, nu de politicieni.

El a mulțumit tuturor celor care au contribuit la campaniile din 2020, 2016 și actuala, inclusiv USR, PMP, Forța Dreptei și REPER, subliniind angajamentul său față de mandatul primit.

09/06/2024 , 23:09

Nicușor Dan: Referendumurile, odată cu parlamentarele

Nicușor Dan a dezvăluit planurile pentru organizarea unui referendum local, evidențiind necesitatea colaborării între Primăria Capitalei și Consiliul General pentru a corecta sistemul actual de distribuire a fondurilor.

El a subliniat discrepanțele semnificative dintre finanțarea primăriei centrale și cea a primăriilor de sector, considerând că rezultatul acestui referendum va servi ca un semnal pentru legislativ să revizuiască legile în vigoare.

”Am văzut niște sondaje, mă așteptam să câștig, dar tot timpul depinde de mobilizarea oamenilor, de aceea emoțiile pentru toți oamenii care au muncit a fost mare. Mesajul de îndemn la vot, la acel moment între-zăream ce se putea întâmpla, dar e important pentru toată lumea.

Tot timpul vom face referire la oamenii care au vrut ca noi să avem această direcție. În primul rând, există o lege a referendumurilor, pentru cele locale de care vorbim noi e nevoie de o colaborare între primar și Consiliu. În ceea ce privește banii, noi avem o împărțire total defectuoasă. După ce plătim subvenția la termoficare și la transportul public raportul între ce luăm noi și ce se ia la sectoare e de la 1 la 4 și e total nefiresc, rezultatul acestui referendum ar fi un semnal pentru legislativ să corecteze una din aceste legi, iar pe zona de urbanism, ce am spus eu, că eu ca primar general dau autorizații pe 7% pe suprafața orașului, iar primarii de sector dau pe 93% în total, iar în plus sunt multe nereguli la multe dintre sectoare, nu există un control de la instituțiile statului și atunci e greu să îi spui primarului general rezolvă traficul, iar primarii de sector, unii dintre ei, contribuie la dezvoltarea haotică a orașului, acesta e mesajul. În ipoteza în care acest referendum o să aibă câștig de cauză va fi un semnal pentru Parlament, pe lega construcțiilor sau pentru codul urbanist.

Eu mi-aș dori ca referendumurile să fie simultan cu alegerile parlamentare, în noiembrie-decembrie. Am făcut multe greșeli în acest prim mandat, am devenit toți mai maturi, avem mai multe informații decât la început, suntem și mai stabili financiar, prioritatea bucureștenilor e traficul și atunci, lucrurile cele mai importante vizează traficul, eu mizez foarte tare pe tramvai și semaforizarea inteligentă.”, a declarat Nicușor Dan.

”Bună seara. Niciodată politicienii nu câștigă alegeri, alegerile sunt câștigate de comunități care și-a dorit onestitate în funcția publică.

Sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-o dați și de speranțele pe care le puneți în noi. Am luat foarte multe decizii greșite și probabil că o să greșim în continuare. Niciodată, nici eu și nici colegii care au venit în administrație cu mine nu ne-am bătut joc de mandatul pe care ni l-ați dat. Vreau să mulțumesc tuturor celor care ați contribuit la campania acesta și tuturor care ați contribuit ăn 2020, 2016.

Au fost oameni care au dat bani, personalități publice care au girat pentru ce putem face. Le mulțumesc celor care și-au lăsat cariera în privat și au venit să lucreze în aceasta administrație. Vreau să mulțumesc și partidelor care au fost alături în această campanie: USR, PMP, Forța Dreptei, REPER”, a declarat Nicușor Dan.

Totodată, Nicușor Dan anunță planuri pentru un referendum privind distribuția fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector.

”Sunt câteva mecanisme care de ani de zile au blocat dezvoltarea Bucureștiului și care ține de relația dintre București și autorități centrale și vor urma următoarele lucrări, cu aprobarea Consiliului General voi declanșa un referendum local pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și între primăriile de sector.

De ani de zile Bucureștiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile PB e obligată să gândească mic pentru că nu are bani să gândească mare, bnaii sunt pentru întreținerea infrastructurii pe care deja o avem.

Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, la noi corpuri pentru universitățile din București. Cu aprobarea CG vom declanșa referendum să vedem în subordinea cui este urbanismul din București și cine răspunde de traficul din București.”, a declarat Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE