Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că „nu are niciun dubiu” cu privire la victoria Rusiei în Ucraina, pe care o consideră „inevitabilă”, la aproape un an de la lansarea ofensivei în Ucraina şi în pofida mai multor eşecuri majore pe câmpul de luptă, relatează agenţiile de presă EFE şi AFP, citate de Agerpres.
Victoria „este garantată, nu am niciun dubiu”, a afirmat preşedintele rus în cursul unei deplasări la uzina de armament Obuhov din Sankt Petersburg a producătorului Almaz-Antei, stând în faţa unui camion militar pe care era inscripţionată litera „Z”, simbolul forţelor ruse în campania de război a Rusiei în Ucraina.
Vladimir Putin: „Ce ar putea ajuta Rusia este unitatea poporului rus, curajul şi eroismul soldaţilor noştri”
Potrivit lui Putin, ceea ce ar putea ajuta Rusia „este unitatea poporului rus, curajul şi eroismul soldaţilor noştri şi, desigur, munca sectorului nostru militar-industrial”.
Sectorul militar-industrial este deja capabil să înlocuiască practic producătorii străini care au părăsit piaţa naţională, a afirmat preşedintele rus într-o întâlnire cu muncitori de la uzina Obuhov, în cursul vizitei sale de miercuri la Sankt Petersburg cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a ridicării blocadei Leningradului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În opinia sa, industria de apărare a Rusiei a început să devină aproape autosuficientă.
„După ce unii dintre aşa-zişii noştri parteneri au părăsit piaţa noastră, iar nivelul producţiei noastre a devenit destul de ridicat, companiile noastre preiau destul de uşor golul lăsat de aceşti parteneri. Desigur, acest lucru nu înseamnă că vom putea produce totul 100%, dar vom atinge nivelul de producţie de care avem nevoie. Noi, de exemplu, producem de peste trei ori mai multe rachete de apărare aeriană pe an decât Statele Unite”, a spus Putin.
În general, industria de apărare a Rusiei produce aproximativ acelaşi număr de rachete de apărare aeriană pentru diverse scopuri pe an ca „toate întreprinderile industriale militare din lume”, a declarat preşedintele rus.
În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a promis sprijin industriei de apărare: „se vor aloca bani pentru a rezolva problemele financiare actuale, pentru extinderea producţiei, pentru a produce cele mai căutate produse moderne şi pentru a trece de la fabricarea produselor după metoda producţiei individuale la cantităţi în masă”.
Totodată, Putin a spus că „unii clienţi străini” nu plătesc pentru echipamentele militare pe care le primesc de la Rusia.
„Unii dintre clienţii noştri străini, din păcate, nu îşi îndeplinesc în totalitate obligaţiile. Au primit produsele, dar nu plătesc. Aici, desigur, trebuie să susţinem companiile şi, bineînţeles, o vom face”, a subliniat el.
Într-o întâlnire anterioară cu veterani, Vladimir Putin a declarat că acţiunea Moscovei în Ucraina a avut ca scop încheierea unui „război” care făcea ravagii de mai mulţi ani în estul Ucrainei, adăugând că Rusia se confruntă cu un "regim neonazist" la Kiev, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
„Operaţiunile de luptă pe scara largă care implică arme grele, artileria, tancuri şi avioane nu s-au oprit în Donbas din 2014. Tot ceea ce facem astăzi ca parte a operaţiunii militare speciale este o încercare de a opri acest război. Acesta este sensul operaţiunii noastre - de a proteja oamenii care trăiesc în aceste teritorii”, a declarat Putin.
Vladimir Putin a numit estul Ucrainei ca fiind „teritorii istorice” ale Rusiei
El a numit estul Ucrainei ca fiind „teritorii istorice” ale Rusiei, adăugând că Moscova a recunoscut această pierdere după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, dar a trebuit să acţioneze pentru a proteja vorbitorii de limba rusă.
„Nu putem să nu-i protejăm. Victoria va fi a noastră!”, a spus Putin, reiterând un slogan al armatei roşii din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Putin a mai spus că Rusia a căutat o soluţie paşnică la conflictul din estul Ucrainei, dar „am fost pur şi simplu păcăliţi şi înşelaţi”.
Declaraţiile sale intervin la aproximativ 11 luni de la lansarea ofensivei în Ucraina, unde forţele ruse au suferit mai multe eşecuri majore în ultimele luni în faţa acţiunilor ofensive ucrainene.
În faţa acestor dificultăţi de pe teren, Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezervişti şi o campanie de bombardare a infrastructurii energetice a Ucrainei.
Armata rusă şi mercenari din Grupul Wagner au anunţat săptămâna trecută că au cucerit modestul oraş Soledar, din estul Ucrainei, situat în apropiere de Bahmut, un oraş important pe care ruşii încearcă să-l captureze de luni de zile.
După anunţul cuceririi Soledar, Vladimir Putin a salutat o „dinamică pozitivă” pe front, susţinând că „totul merge conform planurilor Ministerului Apărării şi Statului Major”.