Rusia intenționează să relanseze anul viitor Jocurile Prieteniei multisportive, la 40 de ani de la prima ediție, a anunțat ministrul sportului, Oleg Matytsin, în fața președintelui Vladimir Putin. Președintele Rusiei l-a însărcinat pe premierul lui să ia măsurile necesare pentru organizarea evenimentului
Matytsin a declarat că evenimentul va avea loc după Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor desfășura între 26 iulie și 11 august anul viitor, potrivit Reuters.
"Ne propunem să intensificăm practica de a organiza competiții într-un format deschis, cu invitația țărilor partenere", a declarat Matytsin, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.
"Continuăm să îndeplinim instrucțiunile dumneavoastră (ale lui Putin) de a organiza Jocurile Mondiale ale Prieteniei în toamna anului 2024.
"Considerăm că este necesar să folosim la maximum resursele organizațiilor publice și de stat, atât rusești, cât și internaționale, pentru desfășurarea cu succes a Jocurilor, care ar trebui să aibă loc în mod regulat în viitor".
Sportivii din Rusia și aliatul său Belarus au fost în mare parte excluși din competițiile internaționale de către federații în urma invaziei rusești în Ucraina, pe care Moscova o numește "operațiune militară specială".
Unele sporturi olimpice, precum tirul cu arcul, canotajul, ciclismul, scrimă, judo, pentatlonul modern, tenisul de masă, taekwondo și triatlonul au readmis sportivi din cele două țări, dar atletismul nu a făcut acest lucru.
Comitetul Internațional Olimpic a recomandat ca sportivilor ruși și bieloruși să li se permită să revină în competițiile internaționale ca neutrali, deși nu a luat încă o decizie finală privind participarea lor la Jocurile de la Paris.
Legăturile prietenoase ale Rusiei
Anul trecut, Rusia a organizat o competiție numită Jocurile Solidarității, cu scopul de a "întări legăturile internaționale de prietenie între state".
Jocurile Prieteniei au fost organizate pentru prima dată în 1984 în Uniunea Sovietică și în alte opt state socialiste care au boicotat Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles.
Au participat aproximativ 50 de țări, sovieticii dominând cu 126 de medalii de aur, urmați de Germania de Est cu 50.
În 1986, Ted Turner, miliardarul fondator al canalului de știri prin cablu CNN, a creat Jocurile Bunăvoinței ca răspuns la problemele politice din jurul Jocurilor Olimpice din anii 1980.
Invazia sovietică din Afganistan din 1979 a determinat Statele Unite și alte țări occidentale să boicoteze Jocurile de vară din 1980 de la Moscova.
Patru ani mai târziu, Uniunea Sovietică și țările din blocul estic, cu excepția României, au boicotat Jocurile de la Los Angeles.
Prima ediție a Jocurilor Bunăvoinței a fost organizată la Moscova în 1986, iar ultima la Brisbane în 2001. Evenimentul a fost în cele din urmă anulat din cauza audiențelor scăzute la televiziune.