Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vizita istorică a Papei Francisc în Mongolia s-a încheiat. Suveranul Pontif a transmis mesaje Chinei și Rusiei

Papa Francisc își încheie, astăzi, vizita istorică în Mongolia. În discursurile sale, de ieri, Suveranul Pontif a salutat puterea religiei de a rezolva conflictele şi de a promova pacea, cu referire la atitudinea Moscovei. El a transmis și mesaje Chinei, o țară atee. Este prima vizită a unui Suveran Pontif în Mongolia, o tânără democrație aflată între două superputeri, China şi Rusia.

Creștinii catolici care au venit să-l vadă pe Suvernaul Pontif în Mongolia l-au aplaudat după un discurs în care a salutat puterea religiilor de a rezolva conflictele şi de a promova pacea. În ultima zi a vizitei sale, Papa Francisc a dorit să transmită un mesaj important Chinei, țara atee vecină.

”Aș vrea să profit de prezența mea aici pentru a transmite calde salutări poporului nobil chinez. Le doresc chinezilor toate cele bune și să continue să progreseze, iar catolicilor chinezi le transmit să rămână buni creștini și buni cetățeni”, a spus Papa Francisc.

În Mongolia, o tânără democraţie aflată între două superputeri, China şi Rusia, suveranul pontif a profitat de vizita sa pentru a trimite un mesaj către autorităţile de la Beijing. El le-a transmis că politicienii nu au niciun motiv să se teamă de acţiunea evanghelizatoare a Bisericii, pentru că Biserica nu are o agendă politică.

În capitala Mongoliei, Ulan Bator, Papa Francisc s-a prezentat în timpul vizitei sale drept un pelerin al prieteniei şi a lăudat 'înţelepciunea' Mongoliei, o ţară ai cărei locuitori trăiesc de secole în armonie cu natura, mai ales populaţia sa nomadă, care respectă echilibru al ecosistemului. Vizita Papei înaceastă țară este un gest de sprijin pentru comunitatea de catolici, care numără aproximativ 1.400 de persoane la o populaţie de peste trei milioane de locuitori.

În discursul său Papa a vorbit de importanța respectării religiilor și confesiunilor între ele în fața reprezentanţilor budismului şi şamanismului, cele două credinţe majoritare în Mongolia, precum şi ai islamului, iudaismului, hinduismului şi ai Bisericii Ortodoxe Ruse au fost de asemenea prezenţi.

”Frați și surori, împărtășim origini comune care ne conferă demnitate și o cale pe care putem merge unul lângă altul pentru că ne aflăm sub același cer care ne iluminează și ne înconjoară”, a precizat Papa Francisc.

Reprezentanţi ai budismului şi şamanismului, cele două credinţe majoritare în Mongolia, precum şi ai islamului, iudaismului, hinduismului şi ai Bisericii Ortodoxe Ruse au fost de asemenea prezenţi.

Anthony Gusev, șeful bisericii ruse din Mongolia: ”În primul rând, sper că acest eveniment a adus pace. Așa cum știm, Biserica Rusă Ortodoxă din Ucraina este persecutată, mulți episcopi și preoți sunt investigați , fără motiv. Sper ca această întâlnire să aducă pacea.”

Vizita inedită a Papei Francisc în Mongolia a atras şi pelerini din ţările vecine, inclusiv mulţi chinezi care şi-au acoperit capetele şi şi-au ascuns chipurile în spatele unor măşti sanitare şi ochelari de soare pentru a nu putea fi identificaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE