Vaticanul a încercat să-l apere marți pe Papa Francisc, după ce acesta a lăudat trecutul imperialist al Rusiei în timpul unei videoconferințe cu tinerii catolici rusi, insistând că nu a intenționat niciodată să încurajeze agresiunea rusă modernă.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a spus că Papa a vrut doar să aprecieze aspectele pozitive ale istoriei spirituale și culturale ale Rusiei atunci când i-a lăudat pe conducătorii imperiali ai Rusiei, Petru și Ecaterina cea Mare, i-a încurajat pe tineri să-și amintească trecutul și a lăudat felul lor de "a fi ruși".
Papa Francisc "cu siguranță că nu a vrut să laude logica imperialistă sau personalitățile guvernamentale, care au fost citate pentru a indica anumite perioade istorice de referință", a precizat Bruni într-un comunicat, citat de Euronews.com.
Patriarhul Ucrainei s-a plâns de remarcile Papei
Vaticanul și Secretariatul de stat al Sfântului Scaun, din Ucraina, au luat poziție după ce liderul greco-catolic al Ucrainei, Patriarhul Sviatoslav Shevchuk, s-a plâns de remarcile Papei Francisc.
Vaticanul nu a făcut publice comentariile, dar acestea au fost distribuite pe rețelele de socializare, în urma videoconferinței Papei Francisc, de la o întâlnire cu tineri catolici vineri la Sankt Petersburg.
Papa Francisc a transmis un text în care i-a încurajat pe tinerii ruși să fie "artizani ai păcii" și să promoveze reconcilierea "în această iarnă de război". Însă, în remarcile sale, Francisc le-a spus tinerilor ruși să-și amintească mereu trecutul.
"Nu uitați niciodată moștenirea voastră. Sunteți moștenitorii marii Rusii. Marea Rusie a sfinților, a regilor, a marii Rusii a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, acea mare Rusie imperială, cultivată, cu atâta cultură și umanitate. Nu uita niciodată această moștenire. Sunteți moștenitorii marii Mame Rusia, mergeți înainte. Și îți mulțumesc pentru felul tău de a fi, pentru felul tău de a fi rus", a fost discursul Papei, înregistrat în acel videoclip.
Patriarhul Ucrainei, Sviatoslav Shevchuk, a spus că referirea Papei la liderii imperiali ai Rusiei "înseamnă cel mai rău exemplu de imperialism rus și naționalism extrem. Ne temem că aceste cuvinte sunt înțelese de unii ca o încurajare a acestui naționalism și imperialism, care este adevărata cauză a războiului din Ucraina".
Ambasada Vaticanului la Kiev a spus că vorbele Papei Francisc au fost interpretate greșit și au fost scoase din context, spunând că Francisc nu a încurajat niciodată "idei imperialiste".
"Dimpotrivă, el este un adversar convins și critic al oricărei forme de imperialism sau colonialism, între toate popoarele și în orice situație", a precizat ambasada, într-un comunicat.
Papa a stârnit furie în ambele tabere ale războiului din Ucraina, cu remarcile sale.
În trecut s-a spus că El ar fi justificat invazia Rusiei spunând că NATO "latră la porțile Rusiei" cu expansiunea sa spre est.
În același timp, Moscova a depus un protest diplomatic formal când a învinuit cea mai mare parte a cruzimii războiului asupra cecenilor și a altor minorități, într-un efort aparent de a scuti trupele etnice ruse de critici.
Marți, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a lăudat "înțelegerea profundă" de către Papă a istoriei Rusiei și a spus că profesorii și școlile din Rusia încearcă să-i învețe pe tinerii ruși despre trecutul lor. În timp ce Papa și-a exprimat frecvent solidaritatea cu poporul ucrainean, Vaticanul a insistat că El va încerca să rămână un jucător neutru în căutarea păcii.