Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un mesaj pe cer, deasupra plajelor din Italia, răspândește teoria conspirației conform căreia Papa Francisc nu ar fi papă legitim

Avioane care transportau mesaje ciudate despre Benedict al XVI-lea, fostul șef al Bisericii Catolice care a demisionat în 2013 după ce a suferit de probleme de sănătate, au apărut pe cerul celor mai populate plaje din Italia în această vară, potrivit Euronews.com.

"Benedict a fost în sedes impedita", scria duminică, 27 august, un mesaj purtat de un avion de mici dimensiuni care a survolat 350 de kilometri pe coasta Adriaticii, referindu-se la un termen cunoscut în cadrul Vaticanului pentru a indica faptul că papa este exilat sau încarcerat în alt mod.

Un alt mesaj similar, care a survolat coasta Lazio la 16 iulie, suna astfel "Benedict al XVI-lea nu a abdicat cu adevărat".

Mesajele ciudate au atras curiozitatea a mii de turiști de pe plajă, dar și pe cea a presei locale. Este exact ceea ce și-a dorit jurnalistul Andrea Cionci, care crede că Francisc nu este papa legitim.

De ceva vreme, Cionci - care scrie pentru ziarul italian de dreapta Libero - a încercat să răspândească o teorie a conspirației care spune că Papa Francisc este "antipaul" pus în funcție pentru a-l înlocui pe Benedict al XVI-lea - Joseph Ratzinger - cu o figură mai liberală și mai progresistă.

Potrivit jurnalistului, papa a lăsat să se înțeleagă în discursul său de demisie că nu abdică cu adevărat - ci că a fost forțat să o facă.

El a spus că adevărul va fi dezvăluit de trei cardinali cunoscători după moartea lui Ratzinger - o predicție care nu s-a concretizat după ce fostul papă a murit la 31 decembrie 2022.

Cionci și-a expus teoria într-o carte - intitulată Code Ratzinger - care relatează povestea presupusului complot complex din spatele instalării Papei Francisc în fruntea bisericii. Însă teoria sa nu reușise să atragă prea multă atenție, până când un grup de avocați numit Abritrium a finanțat zborurile curioase deasupra plajelor italiene în această vară.

Cionci s-a apărat spunând că nu este un adept al teoriei conspirației, în ciuda a ceea ce a fost numit în mass-media - și în ciuda faptului că mai mulți experți, printre care se numără susținători ai lui Francisc și catolici mai conservatori, i-au infirmat teoria.

Într-un articol publicat online în care analizează teoria lui Cionci, expertul Silvio Barbaglia a declarat că jurnalistul a putut găsi un mesaj secret în discursul de demisie al lui Benedict doar atunci când l-a privit "cu rea credință".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE