Un tutorial de machiaj, o recenzie sinceră a produsului, un clip care arată cea mai recentă vacanță de vis: acesta este genul de conținut care apare zilnic în fluxurile și profilurile noastre de socializare și de care suntem interesați.
Alți oameni ar putea să acorde mai multă atenție modului în care fețele noastre apar pe rețelele sociale.
Un raport recent al Trend Micro, o firmă de securitate cibernetică, a constatat că există un risc semnificativ ca videoclipurile publicate pe rețelele de socializare să expună date biometrice sensibile care ar putea fi piratate de persoane rău intenționate, mai ales atunci când aceste clipuri sunt de foarte înaltă calitate și se concentrează asupra noastră.
Numai pe TikTok există aproape 10 milioane de postări care folosesc hashtag-ul #EyeMakeup, oferind resurse neprețuite celor care doresc să învețe cum să-și îmbunătățească abilitățile de machiaj.
Dar cercetătorii Trend Micro avertizează că aceleași videoclipuri expun modelele feței, retinei și irisului utilizatorilor - informații prețioase pentru a accesa datele și dispozitivele noastre.
„Prin partajarea publică a anumitor tipuri de conținut pe rețelele de socializare, le oferim actorilor rău intenționați oportunitatea de a-și găsi datele biometrice. Prin postarea mesajelor noastre vocale, expunem tiparele vocale. Postând conținut foto și video, ne expunem fețele, retina, irisul, modelele formei urechilor și, în unele cazuri, palmele și amprentele digitale.
Deoarece astfel de date ar putea fi disponibile public, avem un control limitat asupra distribuției lor. Noi, prin urmare, nu știm cine a accesat deja datele și nici nu știm cât timp vor fi păstrate datele sau în ce scopuri”, se arată în raport.
Cum funcționează tehnologia biometrică?
„Tehnologia biometrică automatizează recunoașterea indivizilor pe baza trăsăturilor lor fizice sau comportamentale.
Aceste trăsături pot include amprentele digitale, trăsăturile feței, modelele irisului sau vocea. Sistemele biometrice folosesc senzori pentru a capta aceste informații și algoritmi pentru a le converti într-un șablon digital numit date biometrice.
Datele biometrice sunt apoi stocate și utilizate într-un proces asemănător unei comparații pentru a recunoaște individul”, a declarat Luca Rognoni, Chief Security Officer și co-fondator YEO Messaging, pentru Euronews Next.
Sistemele biometrice sunt, în general, considerate mai sigure decât sistemele tradiționale bazate pe parole, deoarece sunt mult mai greu de falsificat sau de piratat.
Videoclipurile postate pe rețelele de socializare prezintă un risc?
„Răspunsul simplu este, da, există riscul ca datele biometrice să fie furate din videoclipurile postate pe rețelele de socializare”, a spus Rognoni.
„Totul este posibil în lumea securității cibernetice. Aș putea obține o rezoluție înaltă a feței unei persoane sau o imagine de prim-plan a irisului acesteia dintr-un videoclip online? Da, acest lucru este foarte probabil dacă calitatea videoclipului a fost suficientă.
Au existat dovezi în trecut că fotografiile de înaltă rezoluție au fost folosite pentru a crea ochi falși sau chiar fețe de imprimare 3D pentru a ocoli cu succes testele biometrice”, a declarat Keiron Shepherd, arhitect de soluții de securitate pentru Europa de Nord și Vest la firma de securitate cibernetică F5.
Cum previn experții în securitate cibernetică atacurile la protecția biometrică?
Există câteva lucruri pe care experții în securitate cibernetică le pot face pentru a evita atacurile la protecția biometrică.
În primul rând, „pot să țină pasul cu cele mai recente amenințări de securitate și să dezvolte contramăsuri în consecință”, a spus Rognoni.
În al doilea rând, „pot efectua audituri regulate ale sistemelor biometrice pentru a se asigura că sunt sigure”, a adăugat el.
În cele din urmă, experții pot implementa controale de securitate adecvate pentru a gestiona în siguranță datele biometrice ale utilizatorilor pe parcursul întregului ciclu de viață al datelor.
A avea un sistem de dublă autentificare, în astfel de cazuri, este de o importanță extremă pentru a împiedica hackerii să vă acceseze conturile.