Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Alex Piţurcă şi directorul Romarm vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă a fost plasat sub control judiciar, în dosarul deschis de DNA în legătură cu livrarea de măști neconforme în spitalele MApN.

Pițurcă fusese reținut luni de procurorii anticorupție.

01/02/2023 , 08:06

Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă și directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării, potrivit Agerpres.

Magistratul a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, având mai multe interdicţii.


Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de DNA.

În acelaşi dosar, Victor Piţurcă este cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă.

01/02/2023 , 07:41

Alexandru Pițurcă a scăpat de arestul preventiv

Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal, Victor Pițurcă, a scăpat de arestul preventiv, după ce Tribunalul București l-a pus sub control judiciar.

31/01/2023 , 17:37

DNA îl vrea în arest pe fiul lui Victor Pițurcă și pe directorul Romarm, Gabriel Țuțu

Procurorii anticorupție vor să ceară Tribunalului București arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul în care este cercetată achiziţia de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzația de cumpărare de influenţă, în vreme ce Gabriel Ţuţu se află în libertate în acest moment.

Surse judiciare au precizat că propunerea de arestare a celor lui Alex Pițurcă și a lui Gabriel Țuțut va fi trimisă de DNA marți seara și este posibil ca judecătorii Tribunalului București să stabilească termen de judecată pentru miercuri.

31/01/2023 , 15:41

Alex Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore

Alex Pițurcă, fiul fostului selecționer Victor Pițurcă, a fost reținut în dosarul măștilor neconforme pentru Armată, sub acuzația de cumpărare de influență. El urmează să fie prezentat miercuri instanței cu propunere de arestare preventivă.

Alexandru Piţurcă a fost audiat mai multe ore la sediul DNA, iar ulterior procurorii anticorupție au decis să emită pe numele lui o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

În acelaşi dosar, Victor Piţurcă şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, sunt cercetaţi în libertate sub control judiciar, după ce au stat 24 de ore în arestul Poliţiei Capitalei.

31/01/2023 , 10:33

Victor Pițurcă a fost plasat sub control judiciar

Victor Pițurcă a fost marți dimineață la Direcția Națională Anticorupție, pentru a da declarații în legătură cu dosarul în care este anchetat. Ulterior, procurorii au decis ca acesta să fie plasat sub control judiciar, iar în cazul lui Gabriel Țuțu încă nu s-a luat o decizie privind măsura preventivă, având în vedere că ordonanța lui de reținere expiră după ora 13.

„Eu nu am nicio treabă cu această afacere”, a declarat Victor Piţurcă la ieşirea din arest.

Fiul lui Victor Pițurcă, Alex Pițurcă, se află de aproximativ trei ore la DNA, la declarații.

30/01/2023 , 16:28

Ce spune DNA despre dosarul în care a fost reținut Victor Pițurcă

Comunicatul DNA după reținerea lui Victor Pițurcă și a lui Gabriel Țuțu:

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.”

Victor Pițurcă este acuzat că și-ar fi ajutat fiul, Alexandru Pițurcă, să obțină un contract valoros, de aproape trei milioane de euro cu Armata Română. Se întâmpla în perioada stării de urgență, în anul 2020, când achizițiile se făceau fără licitație.

Firma lui Alexandru Pițurcă ar fi livrat un prim lot de 100.000 de măști către spitalele militare. La câteva luni după ce măștile au ajuns în spitale, medicii de la Spitalul Militar Central se plângeau că acele măști sunt neconforme și „nu se poate respira prin ele”.

MApN a început un proces cu firma fiului lui Victor Pițurcă, dar acesta a fost închis pentru că părțile s-au împăcat.

Cine este Victor Pițurcă

Victor Pițurcă (66 de ani) a fost selecţioner al României în trei rânduri: 1998/1999, 2004/2009 şi 2011/2014. De-a lungul carierei, a mai antrenat, la nivel de club, echipele Steaua București, Universitatea Craiova și Al Ittihad. În prezent, este liber de contract.

Ca jucător, Pițurcă a făcut parte din echipa Steaua București care a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

În trecut, Victor Pițurcă a mai fost cercetat într-un dosar, numit „Dosarul Valiza”. În 2013, el a fost condamnat cu suspendare în acest dosar, pentru favorizarea infractorului. În același dosar, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE