Satul Plauru, comuna Ceatalchioi, județul Tulcea - un colț uitat din țară, în care trăiesc câteva zeci de suflete. De la începutul războiului din Ucraina, oamenii de aici trăiesc cu spaima că, în orice moment, atacurile lansate de ruși îi pot lovi și pe ei. Acum, că exploziile s-au întețit, primarul spune că i-ar putea reloca pe oameni în zone mai sigure. Nimeni nu pare, însă, dispus să-și părăsească locuința.
Pentru oamenii din satul Plauru, găsirea fragmentelor ce par a proveni dintr-o dronă militară nu e o noutate. S-au obișnuit deja ca aparatele să le treacă pe deasupra capetelor și să audă sirenele antiaeriene sunând la câțiva pași de casele lor.
Doar o fâșie de apă de 200 de metri îi desparte de portul ucrainean Izmail, ținta atacurilor rusești din ultima perioadă.
”De aici din Plauru se vede cu ochiul liber ce se întâmplă în portul din Izmail. Vedem silozul unde se încarcă navele cu grâne din Ucraina. Putem să vedem foarte aproape inclusiv gara fluvială și nu foarte departe de aici, inclusiv sediul televiziunii din Izmail. Un port pe care rușii vor să-l distrugă pentru a-i împiedica pe ucraineni să-și transporte cerealele”, spune Maria Moiș, jurnalist Euronews România.
În ultima perioadă, aproape că nu e zi să nu explodeze ceva în apropiere
Chiar noaptea trecută au fost din nou bombardamente.
Ion Giovanovici, localnic: Era la 2:58 de minute, când a bubuit prima dată. M-am trezit din pat. Am ieșit afară, când, deodată, altă dronă. Tot aici unde au ei silozul.
Adriana Giovanovici, localnică: Am auzit bubuitura, că m-am trezit din somn. A fost aproape, una aici, foarte aproape, și una mai încolo, la două, azi-noapte, dar luni au fost mai multe.
Deși au ajuns să trăiască în teamă, puținii oameni din Plauru spun că nu și-ar părăsi locuințele. Primarul le-a propus să plece o perioadă, să se pună la adăpost, însă nimeni nu vrea să-și lase casa și animalele.
Tudor Cernegă, primar comuna Ceatalchioi, județul Tulcea: Va fi probabil o mutare benevolă. Dacă consideră dumnealor. Domnul ministru și domnul prefect mă asigură, au zis că găsim posibilitatea să beneficieze de aceleași condiții ca ucrainenii.
Jurnalist: Au fost oameni care au declarat că vor?
Tudor Cernegă, primar comuna Ceatalchioi, județul Tulcea: N-am discutat la modul serios.
Jurnalist: Dumneavoastră trăiți aici. Cum vă simțiți, sincer?
Tudor Cernegă, primar comuna Ceatalchioi, județul Tulcea: Aș minți să zic că nu mi-e teamă, că nu suntem expuși unui pericol, dar asta e, stăm aici. Nu o să dureze o veșnicie. Poate se încheie războiul.
Jurnalist: Cât de departe sunteți de silozul ucrainenilor?
Ion Giovanovici, localnic: Aici, la un kilometru.
Jurnalist: Nu vă e teamă?
Ion Giovanovici, localnic: Nu mi-e teamă. Ce să fac, să fug?
Jurnalist: Autoritățile v-au spus ceva să va liniștească?
Adriana Giovanovici, localnică: Nu. N-a fost nimeni să ne spună nimic. A vorbit primarul nostru cu oamenii care vor să plece, că îi ajută, a vorbit cu ministrul, să ne aloce undeva, în altă parte, dar nu plec eu de aici.
Rusia şi-a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene din iulie, de când s-a retras din acordul care permitea Kievului să îşi exporte cerealele prin porturile de la Marea Neagră.
Localnicii din localitatea Plauru s-au plâns, încă de luna trecută, că dispozitivele de atac ale rușilor ajung la ei în zonă, pe teritoriul României. Și atunci au fost declanșate căutări în Tulcea, însă nu s-a găsit nimic.