Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Acuzat că a jonglat cu miliarde de dolari și dat în urmărire internațională, Veaceslav Platon a fost găsit de Euronews România în Londra

Omul de afaceri Veaceslav Platon este acuzat de implicare în una dintre cele mai mari scheme de spălare de bani din lume. Se află, în prezent, în Marea Britanie și susține că a rămas fără avere.

Platon este o persoană controversată peste Prut. Pe lângă spălare de bani, a fost acuzat de participarea la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Dar nu numai. A reușit să plece din Moldova, iar acum se află în Marea Britanie. Acolo, declară că averea sa de milioane de dolari i-a fost luată.

Care sunt faptele de care este acuzat Veaceslav Platon

Veaceslav Platon are 49 de ani, este cetățean al Republicii Moldova și ar fi fost creierul uneia dintre cele mai mari spălări de bani din lume, scrie presa de la Chișinău. În plus, este acuzat că a participat la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. A fost reținut, judecat, condamnat, apoi achitat în condiții controversate și, din nou, cercetat în alt dosar. Autoritățile din Chișinău l-au dat în urmărire internațională.

Doar că Platon se află în Londra, acolo unde l-au descoperit din întâmplare jurnaliștii Euronews România. Într-o cafenea din centrul metropolei britanice, a acceptat să răspundă întrebărilor despre uriașa sa avere. Pe care, conform procurorilor de la Chișinău, a adunat-o ilegal.

”Eu nu doar că am fost învinuit pe nedrept. Eu am și suferit din cauza asta pentru că am stat în închisoare 4 ani. Mi-au fost luate averi colosale”, spune Platon cu privire la furtul miliardului.

”Păi, mie și partenerilor mei mi-au fost furate două dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Agroindbank și Moldincombank. Împreună înseamnă 52% din sistemul bancar din Republica Moldova”, a mai precizat acesta cu privire la averea sa.

Platon, însă, nu a știut să explice la cât pot fi evaluate procentele înaintate.

”Nu știu. La cât pot fi evaluate 52 procente din sistemul bancar? De la 300 la 500 de milioane (dolari și euro – n.red.)”, a mai completat acesta.

Veaceslav Platon: "Mi-au rămas niște bani pentru a trăi"

”Am avut afaceri în sistemul de asigurări. Aproape 50% din piața asigurărilor. Nu eram un om sărac. Acum nu am cheltuieli excesive (...) Mi-au rămas niște bani pentru a trăi. Am bani pentru o viață normală, dar nu la calitatea pe care o aveam înainte”, a mai spus acesta.

De-a lungul timpului, Veaceslav Platon a avut afaceri în sistemul bancar, asigurări, energie nucleară în fostele state din Uniunea Sovietică. A fost și deputat în Parlamentul de la Chișinău.

A fost dat în urmărire de autoritățile din Rusia pentru acuzația de spălare de bani, pe care o respinge. Ar fi fost arhitectul celebrului Laundromat Rusesc, pe care presa internațională îl descrie drept cea mai mare spălare de bani din lume. Zeci de miliarde de dolari ar fi fost mutate prin bănci din țările care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, ca să li se piardă urma.

Procurorii moldoveni l-au acuzat pe Platon că a participat la furtul miliardului de dolari din câteva bănci din Moldova. Schema a fost simplă: miliardul a fost dat cu împrumut, dar nu a fost recuperat niciodată. Guvernul de la Chișinău s-a văzut obligat să acopere paguba estimată la aproape 20 la sută din buget.

În 2016, Platon a fost reținut în Ucraina și extrădat în Republica Moldova. A fost condamnat la 18 ani de închisoare. Spre surpriza tuturor, în 2020, procurorul general l-a eliberat din arest, iar Veaceslav Platon a luat avionul cu destinația Londra.

”Mă aflu în Marea Britanie pentru că în acest moment sistemul judiciar din Marea Britanie îmi oferă siguranța că nu vor exista decizii arbitrare”, și-a motivat fostul om de afaceri alegerea.

Nici gând să plece în Rusia

”Să vorbești despre judecată în Rusia astăzi este pur și simplu amuzant. Noi știm asta. În Rusia mi-ar fi dificil pentru că am o anchetă despre scoaterea capitalului pe care mulți îl numesc Laundromat. Chiar dacă nu are nicio legătură cu spălarea de bani. ”, a întărit Platon.

Veaceslav Platon acuză autoritățile de la Chișinău, dar și pe președintele Republicii Moldova de persecuție politică și de faptul că a fost lăsat fără averea sa uriașă.

Președinția de la Chișinău a menționat într-un răspuns pentru Euronews România că nu comentează declarațiile cetățeanului Veaceslav Platon. Procuratura Republicii Moldova a anunțat că va trimite un răspuns despre localizarea și demersurile pe care le face în legătură cu Veaceslav Platon. Până la această oră, acest răspuns nu a venit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE