Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a dispune renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale a stârnit un val de reacții din partea liderilor politici, dar și controverse cu privire la impactul asupra procesului democratic.
Ludovic Orban: Nu a fost înregistrată NICIO CONTESTAȚIE, de la nicio secție de votare către Birourile electorale județene sau de sector
Ludovic Orban spune că nu a fost înregistrată nicio contenstație de la nicio secție de votare către Birourile electorale județene sau de sector în primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Este important să știe toți românii că în cursul primului tur al alegerilor prezidențiale s-a înregistrat o premieră. Nu a fost înregistrată NICIO CONTESTAȚIE, de la nicio secție de votare către Birourile electorale județene sau de sector. Mai mult, procesele verbale de la nivelul secțiilor de votare au fost semnate de toți reprezentanții partidelor care au făcut parte din biroul electoral, ca și procesele verbale de la nivelul BEJ-urilor.
Am ținut să dau această informație pentru a demonstra că decizia CCR nu are niciun fundament”, a spus Orban.
AUR critică dur decizia CCR: „Disperarea sistemului!”
Partidul AUR a criticat dur decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a dispune renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit reprezentanților AUR, această hotărâre reprezintă o încercare deliberată de a discredita procesul democratic și de a înfrânge voința electoratului român.
AUR a criticat dur atât decizia CCR, cât și convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de către președintele Klaus Iohannis, catalogând această acțiune drept „o insultă la adresa democrației”. De asemenea, partidul acuză autoritățile de încercări repetate de a manipula procesul electoral, inclusiv prin cereri de închidere a platformei TikTok, pe care o consideră „vocea poporului român”.
„Rezultatul votului de duminică nu a fost o surpriză pentru cei care au înțeles suferința poporului român. A fost o revoltă a demnității românești împotriva celor care ne-au umilit timp de 35 de ani.
Românii au spus clar: DESTUL! Destul cu minciuna, cu trădarea, cu alianțele făcute în spatele ușilor închise pentru a păstra puterea cu orice preț.
Contracandidații noștri refuză să accepte însă realitatea. Sunt derutați, lipsiți de idei, dominați pe rețelele sociale, iar în disperarea lor ajungă să depășească anumite linii roșii care nu trebuie încălcate în democrație. Cer închiderea TikTok-ului, platforma unde poporul român și-a făcut vocea auzită, pentru a reduce dreptul la liberă exprimare, președintele Iohannis a convocat CSAT pe tema alegerilor, de parcă votul vostru ar fi un pericol pentru securitatea națională, iar acum CCR-ul condus de PSD-PNL-UDMR a dispus renumărarea voturilor în toate secțiile de votare, deși cei care au contestat au făcut referire doar la un număr limitat de secții.
Dar unde era CSAT când țara noastră era furată sistematic? Unde era când industria ne-a fost distrusă, iar resursele ne-au fost înstrăinate? Timp de 35 de ani, niciun CSAT nu a fost convocat pentru a proteja interesele poporului român, ci doar interesele băieților șmecheri de la butoane care vă îndeamnă acum pe voi să le protejați oligarhia.
CCR în loc să fi constatat abuzurile repetate ale partidelor aflate la putere, PSD și PNL, de-a lungul timpului se transformă într-un pion pe scena politică
Este rușinos și revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democrației românești!
De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele și Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul 2 în fața candidatului suveranist, Călin Georgescu. Și atunci, au convocat Curtea Constituțională pentru a încerca să repete alegerile.
Astăzi, cei care se autointitulează „apărători ai democrației” ne contestă votul și ne acuză că nu am votat „cum trebuie”. Au ieșit în stradă să conteste voința poporului, să nege tocmai esența democrației: dreptul suveran al românilor de a-și alege liderii. Se tem de noi, pentru că nu ne pot controla.
Pe 1 și 8 decembrie, să arătăm lumii întregi că românii nu mai pot fi cumpărați, nu mai pot fi manipulați!”, a transmis AUR.
Ionuț Moșteanu - USR: „Orice zi pierdută afectează democrația”
Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a criticat dur decizia CCR și a avertizat că întârzierea procesului electoral poate pune democrația în pericol.
„Ar fi trebuit ca CCR să valideze turul I al alegerilor și de mâine, conform legii, trebuia să începem campania pentru turul II. Orice zi de amânare a campaniei pentru turul II pune democrația în pericol pentru că avem un candidat corect, cinstit, care respectă legile, candidatul pro-european Elena Lasconi, și avem un candidat care zburdă liber pe TikTok după cum vrea el.
Sunt discuții și așteptăm și noi să aflăm ce s-a întâmplat cu campania, cu finanțarea, cu modul în care au fost folosite rețelele sociale de către acest candidat pro-rus. Însă, dacă ne uităm la vot, votul e sfânt în democrație și nimeni nu l-a contestat în termenul legal. Tot ceea ce face CCR în momentul acesta este să se joace cu bricheta într-o benzinărie și este foarte riscant pentru democrație.
Pentru că, în momentul în care deja au ieșit din calendar și n-au respectat legea, creează premisele declarării neconstituționalității pentru aceste alegeri.
Oamenii au votat și și-au manifestat dorința. La ora 16:00 are loc o ședință la BEC unde majoritatea au reprezentanții partidelor politice. Cer tuturor liderilor de partide să ceară reprezentanților lor în BEC să respingă cererea CCR și să începem mâine campania. Orice zi pierdută e o zi pe care pro-europenii o pierd. Nu cred că vreți să dați avantaj candidaților extremiști. Lucrați pentru popor.”, a declarat Ionuț Moșteanu.
Marcel Ciolacu - PSD: „Nu comentez deciziile CCR”
Președintele demisionar al PSD, Marcel Ciolacu, a refuzat să comenteze decizia CCR, subliniind importanța viitoarelor alegeri parlamentare.
„Pe dna Lasconi chiar am sunat-o. Eu cred că cel mai important lucru sunt alegerile de duminică. Eu unul, personal, am greșit. Îmi asum acest lucru, dar duminică nu este vorba despre Marcel Ciolacu. Nu mai este vorba despre cineva anume. Este vorba despre viitorul nostru, al tuturor, și am încheiat. Vă rog frumos. Este vorba despre România și stabilitatea și direcția democratică a României.
Niciodată n-am comentat o decizie a vreunui magistrat sau a CCR. Nu este treaba mea și nu comentez.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ilie Bolojan - PNL: „Nu speculăm până nu avem certitudini”
Ilie Bolojan, liderul PNL, a cerut să se aștepte decizia finală a CCR înainte de a trage concluzii.
„Am spus că nu fac declarații. După ce voi ști cum arată decizia CCR, voi putea să fac declarații. Altfel, facem declarații care nu se bazează pe date certe. Dacă am observat ceva care nu mi se pare normal este să tot speculăm ce se va întâmpla peste o săptămână, două, trei, dar noi avem o singură certitudine: alegerile parlamentare de duminică.”, susține Ilie Bolojan.
Călin Georgescu: „Nu comentăm deciziile CCR”
Candidatul independent Călin Georgescu a refuzat să comenteze decizia CCR, delegând echipa sa de comunicare să răspundă întrebărilor.
„Este decizia unei instituții, nu o comentăm”, a transmis echipa de comunicare a lui Călin Georgescu.
Vlad Gheorghe (DREPT): „CCR pregătește o lovitură de stat”
Liderul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, a adus cele mai grave acuzații, susținând că decizia CCR echivalează cu o lovitură de stat.
„Ceea ce face CCR la comanda lui Ciolacu echivalează unei lovituri de stat. Măsurile dispuse astăzi de Curtea Constituțională sunt fără precedent în Uniunea Europeană. Niciodată în ultimii 30 de ani nu a mai fost luată o astfel de măsură cu privire la alegerile prezidențiale, așa cum niciodată nu am mai avut turul 2 fără PSD. Știm cu toții că judecătorii CCR sunt numiți majoritar de PSD, acesta este un fapt incontestabil.
În cazul alegerilor europarlamentare au existat mii de dovezi clare ale fraudării votului în anumite secții. Au fost numeroși candidați și partide care au sesizat instanțele, dar BEC și PSD au împiedicat toate demersurile. Acum, doar pentru că Ciolacu a pierdut, se dispune renumărarea în întreaga țară. Dacă ajungem mâine la anularea primului tur al prezidențialelor, înseamnă că democrația din România este anulată. Fac apel la toți cetățenii să nu acceptăm așa ceva.”, a declarat Vlad Gheorghe.
REPER: Nu trebuie să generăm panică
REPER cere intervenția urgentă a autorităților pentru protejarea democrației și pentru asigurarea securitatății cibernetice. Cerem instituțiilor statului să se sesizeze şi să investigheze. Partidul REPER a trimis sesizări în ceea ce priveşte acțiunile împotriva conturilor proprii.
Partidul REPER este de duminică ținta unui val de atacuri fără precedent, în spațiul digital. Conturile noastre oficiale de pe rețelele sociale, precum si conturile principalilor candidați în alegeri, au fost atacate sistematic de către boti și conturi false, iar în ultimele zile a fost lansată o amplă campanie de discreditare a partidului, fie prin presupuse mesaje atribuite susținătorilor REPER, fie prin campanii de boți, care nu ne aparțin, deşi sunt cu sigla REPER. Vedem cum acest lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidențiale.
Instituțiile statului par să privească de pe margine valul de extremism şi putinism, de fabrici de troli și mesaje care instigă la ură, la violență și legionarism.
„Am sesizat instituțiile competente, AEP, BEC, SRI, ANCOM, DNSC pentru că asistăm la o acțiune concertată împotriva valorilor democratice, care trebuie oprită, şi avem capacitatea de a o face. Nu suntem Belarus, România este un stat de drept, democratic, membru UE şi NATO, există pârghii instituționale cu care putem acționa. Nu trebuie să generăm panică, ci să dăm încredere oamenilor că democrația va câştiga această bătălie, cu efortul comun al tuturor: instituții ale statului, lideri politici proeuropeni, societate civilă, oameni care merg la vot şi care înțeleg importanța momentului. Fac acest apel deschis către preşedintele României să vorbească cu cetățenii, este impardonabilă şi şocantă această linişte. Către instituțiile sesizate, să îşi facă treaba. Şi către liderii politici care mai au o urmă de responsabilitate, să nu îşi mai construiască mesajele de campanie cu mesaje de tipul "doar PSD te salvează". Este o insultă.Toți liderii politici ai partidelor proeuropene trebuie să fie fermi în poziționarea pentru stabilitate, siguranță, investigarea finanțărilor, a potențialelor fraude, a atacurilor în spațiul digital, transparență, acum. Isteria şi sentimentul de panică nu ne ajută. Acțiunea directă şi imediată pentru apărarea democrației, da", a declarat Ramona Strugariu, copreședintă REPER.
„România traversează o perioadă critică, în care stabilitatea democratică este pusă sub semnul întrebării de atacuri cibernetice și de campanii agresive de dezinformare. REPER va continua să lupte pentru un proces electoral curat și transparent, pentru o competiție de pe poziții de egalitate între competitorii electorali, dar avem nevoie de un răspuns ferm al instituțiilor. Nu este vorba doar despre un partid sau o campanie, ci despre integritatea întregului sistem democratic și electoral al țării noastre.”, a susținut Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER.