Fostul procuror Liviu Drăgănescu a explicat la Euronews România că BEC nu are atribuții să examineze sau să anuleze hotărârea CCR privind renumărarea a voturilor. Cât despre renumărarea voturilor, ea poată să înceapă imediat după publicarea hotărârii Curții Constituționale în Monitorul Oficial.
CCR a decis să ceară BEC renumărarea tututor voturilor, potrivit comunicatului de presă dat publicității joi.
„BEC nu are atribuții de a examina sau anula o hotărâre a CCR. Aceste hotărâri ale Curții Constituționale sunt definitive. Nimic nu este peste CCR. Renumărarea poate să înceapă imediat după publicarea hotărârii Curții Constituționale în Monitorul Oficial.
În măsura în care CCR a decis renumărarea voturilor în întreaga țară, atunci ar fi realizată teza 1 a articolului 52 din Legea privind alegrea Președintelui României, în sensul în care au existat fraude care vizează atribuirea mandatelor.
Nu este vorba numai de trei-patru secții pe care Cristian Terheș le-a adus în discuție, ci ar fi elemente care să vizeze nereguli fundamentale cu privire la întreaga procedură electorală, în sensul numărărăii voturilor.”, a explicat Liviu Drăgănescu.
Judecătorii CCR s-au legat de contestația lui Cristian Terheș
Doi candidați, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au contestat la CCR rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
Judecătorii CCR s-au legat, cel mai probabil, de contestația depusă de Cristian Terheș, europarlamentar AUR, care a candidat în primul tur al prezidențialelor din partea Partidului Național Conservator Român, pe care l-a înființat.
Terheș are mai multe argumente pentru care cere anularea alegerilor. Printre ele, atrage atenția asupra diferenței foarte mici de voturi dintre candidatul clasat pe locul doi, Elena Lasconi, 19,18%, și al treilea candidat, Marcel Ciolacu, din partea PSD (19,15%). 2.750 de voturi este diferența dintre al doilea și al treilea clasat.
Judecătorii CCR au considerat că au suficient de multe elemente încât să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor.