Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Utilizarea telefonului în străinătate: Ar trebui să alegeți un e-SIM sau un abonament de date atunci când călătoriți în Europa?

Deși vacanțele sunt menite să ne deconecteze, mulți dintre noi preferăm să rămânem prinți pe rețelele de socializare în timp ce suntem plecați - chiar și numai pentru a ne încărca fotografiile de vacanță pe Instagram. Dar utilizarea telefonului în străinătate poate fi costisitoare.

În funcție de locul în care mergeți, de durata șederii și de cantitatea de date de care aveți nevoie, e-SIM ar putea fi în schimb cea mai ieftină opțiune.

Ce este un e-SIM și cum se utilizează unul?

Un e-SIM (embedded SIM) este o cartelă SIM virtuală pe care o puteți descărca pe telefon, fie prin intermediul unei aplicații, fie prin scanarea unui cod QR.

Există mulți furnizori de e-SIM din care puteți alege, unii dintre cei mai cunoscuți fiind Airalo, Holafly și Buoygues. Mai multe rețele de telefonie obișnuite, precum EE, Orange și Vodafone vând, de asemenea, e-SIM-uri.

Cum știu dacă telefonul meu poate utiliza o cartelă e-SIM?

În general, majoritatea smartphone-urilor lansate după 2018 vor avea capacități e-SIM.

Aceasta include iPhone-urile Apple lansate în/după 2018 - de exemplu, iPhone X, XR și de la 11 în sus; telefoanele Google Pixel lansate în/după 2018 - cum ar fi Google Pixel 2 cu serviciul Google Fi și în sus; și telefoanele Samsung Galaxy lansate în/după 2020.

E-SIM-urile pot fi utilizate și pe tablete și ceasuri inteligente eligibile. Dacă nu sunteți sigur, puteți verifica pe site-ul web al producătorului.

Care sunt avantajele și dezavantajele e-SIM-urilor?

Există multe avantaje legate de utilizarea unui e-SIM atunci când călătoriți. Acestea sunt ușor de achiziționat și de instalat și puteți să vă păstrați numărul de telefon obișnuit.

Puteți comuta între SIM-ul obișnuit și e-SIM în setările dvs. pentru a controla când vă utilizați alocarea de date.

Sunt disponibile atât e-SIM-uri specifice fiecărei țări, cât și e-SIM-uri regionale (de exemplu, Spania sau UE), oferind o flexibilitate sporită.

Ce este un abonament de date și cum utilizați unul?

În unele cazuri, dacă aveți un contract lunar cu un furnizor de rețea, datele în roaming pot fi incluse în planul dvs.

Dacă nu, există de obicei opțiunea de a achiziționa un abonament de date unic, cunoscut uneori sub numele de pașaport de date, abonament de roaming în străinătate sau abonament de date de călătorie. Acesta deblochează fie alocația din planul dvs. în străinătate, fie o alocație suplimentară plafonată de apeluri, SMS-uri și date pentru a fi utilizate în străinătate.

Ca și e-SIMS-urile, permisele de date sunt virtuale și pot fi achiziționate prin intermediul site-ului web sau al aplicației rețelei dvs.

e-SIM vs abonament de date: Care este mai ieftin?

Pentru călătoriile în afara UE, eSIM-ul este adesea o opțiune mai ieftină și mai flexibilă decât roamingul internațional standard, dar asta depinde de destinație și de nevoile tale de utilizare.

eSIM-urile sunt deseori mult mai accesibile, mai ales pentru date mobile. Poți cumpăra un eSIM local sau de la furnizori globali, care oferă pachete de date la prețuri mai bune. Poți schimba rapid furnizorii de eSIM sau poți alege un pachet care să se potrivească nevoilor tale de date în funcție de țara în care te afli.

De obicei, eSIM-urile oferă doar date mobile. Dacă ai nevoie de apeluri și SMS-uri, va trebui să folosești o aplicație VoIP sau să păstrezi cartela SIM fizică pentru aceste servicii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE