Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Şefa Comisiei a declarat că Executivul European intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
Ursula von der Leyen a informat PE în sesiunea de la Strasbourg despre progresele UE în eliminarea dependenței de energia rusească.
Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.
Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.
Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".
Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
ȘTIRI EXTERNE
Salariile polițiștilor în Europa: Care țări plătesc polițiștii cel mai mult și cel mai puțin?
Poliția joacă un rol esențial în menținerea ordinii publice și asigurarea siguranței cetățenilor. Pentru a sprijini aceste servicii esențiale, guvernele europene alocă resurse considerabile în fiecare an.
ȘTIRI EXTERNE
Trei eurodeputați români, în dosarul scandalul de corupție din Parlamentul European. Huawei ar fi dat mită pentru lobby în UE
Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei ar fi făcut plăți în mod ilegal pentru a obține redactarea unei scrisori deschise, semnată de opt europarlamentari, cu scopul de a apăra interesele gigantului chinez
ȘTIRI EXTERNE
Viktor Orban, singurul lider european care nu a semnat noul document de sprijin pentru Ucraina
Orbán este un critic vocal al asistenței militare acordate Kievului și, timp de aproape doi ani, a continuat să fie singurul care blochează trimiterea ajutorului prin intermediul unui fond comun al UE de 6,6 miliarde de euro.