Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Şefa Comisiei a declarat că Executivul European intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
Ursula von der Leyen a informat PE în sesiunea de la Strasbourg despre progresele UE în eliminarea dependenței de energia rusească.
Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.
Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.
Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".
Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen avertizează UE să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
UE aplică noi sancțiuni Rusiei - al 16-lea pachet. Marco Rubio doar ce declarase că Europa va fi chemată la negocierile de pace pentru a le ridica
Uniunea Europeană a convenit miercuri să impună o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul în care Donald Trump a insistat pentru negocieri privind soarta Ucrainei, ceea ce a pus la îndoială viabilitatea pe termen lung a restricțiilor dure.
UE trebuie să se comporte ca un singur stat, subliniază fostul șef al BCE Mario Draghi
Uniunea Europeană trebuie să-și reformeze în mod radical modul în care operează, astfel încât să se comporte ca un singur stat pentru a face față provocărilor uriașe pe care le întâmpină, a declarat marți, în Parlamentul European, Mario Draghi.
UE vrea să introducă restricții la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenționează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, în ideea de a-și proteja fermierii, urmând exemplul dat de politica comercială a președintelui SUA, Donald Trump.
Șoșoacă i-a adus laude lui Ceaușescu, în Parlamentul European: Dictator, dictator, dar nimeni nu l-a egalat
Europarlamentara Diana Șoșoacă a cerut în plen demisia Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene. „Nu face decât să ne pună în război cu toată lumea”, a fost motivația lui Șoșoacă.
Siegfried Mureșan: SUA nu vor impune taxe vamale Uniunii Europene / Există un deficit comercial în defavoarea SUA
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE, nu crede că Statele Unite vor impune taxe vamale Uniunii Europene. El susține că produsele europene sunt mai competitive și de aceea balanța comercială este în favoarea UE.