Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uganda a adoptat una din cele mai dure legi anti-LGBTQ. Homosexualitatea se poate pedepsi cu moartea

Președintele statului Uganda, Yoweri Museveni, a aprobat noua lege legată de homosexualitate, care este interzisă în continuare în țară.

Măsura luată de șeful statului vine în ciuda opoziției tot mai pregnante a militanților pentru drepturile omului, din toată lumea, care au condamnat proiectul de lege, înainte de forma sa finală.

Cu toate acestea, decizia se bucură de susținerea multor ugandezi, deși există în continuare și pedeapsa cu închisoarea pe viață, dar și pedeapsa cu moartea, care se aplică doar în unele cazuri, pentru "homosexualitate agravantă", definită ca o cauză a relațiilor sexuale cu persoane infectate cu HIV, relații sexuale cu minori sau cu alte categorii de persoane vulnerabile.

Se pedepsește și "tentativa de homosexualitate agravantă", însă în aceste cazuri, se dictează o condamnare de până la 14 ani de închisoare.

Legea privind interzicerea homosexualității în Uganda a fost modificată

Un purtător de cuvânt al Parlamentului, Anita Among, susține că președintele "a răspuns strigătelor poporului nostru".

"Cu multă smerenie, le mulțumesc colegilor mei, deputaților din Parlament, pentru că au rezistat tuturor presiunilor batjocoritorilor și conspiraționiștilor apocaliptici în interesul țării noastre", se arată în comunicatul emis de Anita Among.

În aprilie, președintele Yoweri Musevi a întors proiectul de lege în Consiliul Național și a cerut să fie făcute modificări care să diferențieze identificarea celor din comunitatea LGBTQ+ de cei implicați în acte homosexuale.

Militanții pentru drepturile comunității LGBTQ+ spun că această modificare de lege nu era necesară într-o țară în care homosexualitatea era interzisă de mult timp și în care acest fenomen este calificat drept "împotriva ordinii naturii". Astfel, ei consideră că legea nu trebuia modificată, ci pur și simplu abrogată.

Reacția Statelor Unite ale Americii cu privire la noua lege anti-homosexualitate din Uganda

Amnesty International a descris această lege drept una "draconică și prea generalizată", iar Statele Unite ale Americii au avertizat cu privire la consecințele economice. În urmă cu câteva zile, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a criticat în termeni duri această lege.

"Este o încălcare tragică a drepturilor universale ale omului, una care nu este demnă pentru poporul din Uganda și una care pune în pericol perspectivele unei creșteri economice critice pentru întreaga țară. Mă alătur și eu oamenilor din întreaga lume, inclusiv multor ugandezi, pentru a cere abrogarea imediată a acestei legi. Nimeni nu trebuie să trăiască sub o constantă frică pentru propria viață sau să fie supus violenței și discriminării. Este ceva greșit", a spus Biden, potrivit AP.

Au existat reacții si din partea ONU, chiar prin vocea secretarului general Antonio Guterres. Prin intermediul purtătorului de cuvânt Stephane Dujarric, acesta a declarat că pedeapsa cu moartea și pedepsele lungi pentru acte consensuale între adulți "cresc riscul de a spori violența și persecuția cu care se confruntă deja persoanele gay, lesbiene sau bisexuale din Uganda. Poporul ugandez trebuie să-și respecte pe deplin obligațiile internaționale ale drepturilor omului, în special principiul non-discriminării și respectul pentru viața privată, indiferent de orientarea sexuală și de identitatea de gen".

ONU și mai multe organizații de profil au condamnat noua lege anti-homosexualitate din Uganda

Organizația Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului s-a declarat "terifiată de faptul că proiectul de lege draconic și discriminatoriu anti-gay este acum lege". Forul a descris legea drept "o rețetă pentru încălcări sistematice ale drepturilor" persoanelor LGBTQ+ și a altora.

Au existat deja mai multe luări de poziție ale mai multor organisme, printre care și programul Națiunilor Unite anti-SIDA, cu punct de vedere comun, în care se exprimă "îngrijorarea profundă legată de impactul nociv" al acestei legi.

Activiștii pentru drepturile omului au dreptul de a contesta în instanță această lege. A fost deja depusă o petiție la Curtea Constituțională, pentru a solicita ca legea să nu fie aplicată până la soluționarea acestei contestații.

În Uganda, legea anti-homosexualitate a fost promulgată din 2014, iar apoi a fost anulată de un complet de judecători, care a invocat lipsa cvorumului în ședința plenului care a adoptat acel proiect de lege. Însă ulterior, legea a intrat în vigoare.

În ultimele săptămâni, în Uganda a luat amploare ura față de persoanele homosexuale, după ce au apărut niște probleme în școli, printre care un caz mediatizat al unui băiat care a acuzat un profesor că l-a abuzat.

Homosexualitatea este interzisă în mai mult de 30 dintre cele 54 de țări africane. Astfel, populația africană privește acest fenomen ca pe unul "importat din străinătate" și nu ca pe o orientare sexuală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE